Wanneer je al sinds dag 1 in bezit bent van een iPhone dan heb je het zeer waarschijnlijk op een gegeven moment wel een keer gezien, dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat iOS niet meer aan je eisen kan voldoen maar soms wil je gewoon iets nieuws. Op de smartphone markt zijn er een aantal alternatieven zoals Windows Phone of Android, en gezien het aantal apps en community ondersteuning zal de laatste genoemde in veel gevallen het beste alternatief zijn. In dit artikel gaan we je dan ook proberen uit te leggen op welke manieren je deze overstap van iOS en Android zo soepel mogelijk kan gaan laten verlopen.
De verschillen tussen iOS en Android
Het eerste zichtbare verschil tussen de twee besturingssystemen is ongetwijfeld de interface. In de basis lijken de twee veel op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen, want je zult in het begin ongetwijfeld soms even moet kijken waar je bepaalde knoppen kan vinden. Dit kan in het begin even lastig zijn, maar niet voor lang. Echter is niet elke versie van Android hetzelfde, fabrikanten zoals HTC en Samsung ontwikkelen hun eigen interface, en het is daardoor aan te raden om eerst de interfaces eens te gaan bekijken voordat je overgaat op een aankoop.
Een ander groot verschil tussen de twee is dat Android open source is in tegenstelling tot het zeer gesloten Apple ecosysteem. Bij iOS is er daardoor een stuk minder mogelijk, en dit zie je ook terug in de apps die worden aangeboden in de App Store. De apps voor de iPhone, iPad of iPod Touch worden namelijk eerst door Apple gecontroleerd om te kijken of ze voldoen aan de richtlijnen, iets wat niet het geval is bij Android. Daarnaast kunnen ontwikkelaars een hoop meer doen omdat ze toegang krijgen tot alle lagen van het besturingssysteem, je zult bijvoorbeeld prachtige widgets kunnen vinden in de Play Store, terwijl het besturingssysteem van Apple bestaat uit een grid met app icoontjes.
Apple staat voor gebruikersgemak en dit kan zowel worden gezien als een voordeel als nadeel. De interface van het besturingssysteem ziet er nog net zo uit als de eerste versie die in 2007 is uitgebracht. Natuurlijk zijn er een hoop extra opties aan het OS toegevoegd, maar de iPhone is eigenlijk elk jaar achter elkaar hetzelfde, het enige wat er in de afgelopen jaren is veranderd is de hardware en het ontwerp. Doordat Android open source is zijn er een hoop fabrikanten die alle verschillende soorten hardware, scherm groottes en software kunnen gebruiken.
App Store of Google Play?
Hoewel Android een aantal dingen zeker beter doet dan iOS, is er één ding waar Apple nog steeds een groot voordeel mee heeft, en dat is de App Store. Tegenwoordig zijn er ongeveer net zoveel apps de vinden in de Google Play Store, maar we kunnen niet zeggen dat de kwaliteit van hetzelfde niveau is. De vraag is natuurlijk voor hoelang? Android begint steeds groter te worden en het ligt daarom ook voor de hand dat steeds meer ontwikkelaars gaan kiezen voor het Android platform.
Het is een trend die al een tijdje bezig is, en in het afgelopen jaar zien we dat ontwikkelaars nu vaak werken aan apps voor beide besturingssystemen. De belangrijkste apps en games zijn in ieder geval tegenwoordig beschikbaar voor zowel iOS als Android. Mocht dit overigens niet het geval zijn dan is er eigenlijk altijd wel een goed alternatief te vinden.
Weet je niet welke apps je moet kiezen? Een goede tip die we je kunnen geven is om gaan te zoeken naar apps die door Google zelf zijn ontwikkeld. Daarnaast kun je natuurlijk ook de hitlijsten doorspitten om te kijken welke apps of games geschikt zijn voor jou.
Data overzetten van iOS naar Android
Omdat beide besturingssystemen zo verschillend zijn is het lastig om data over te zetten van het ene toestel naar het andere. In dit hoofdstuk proberen we je echter toch uit te leggen hoe je het best contacten, muziek en video’s kan overzetten van iOS naar Android.
Contacten overzetten van iOS naar Android
Er zijn een aantal manieren waarop je contacten van je iPhone kan overzetten naar je nieuwe Android smartphone. De makkelijkste manier is zonder twijfel om je contacten van je iPhone naar je computer te synchroniseren via iTunes. Verbindt je Android telefoon via een USB kabel met dezelfde computer en zoek naar het bestand van je contacten, en laad deze in op je toestel.
Mocht je al gebruik maken van Gmail op je iPhone dan ben je al helemaal in het voordeel, want als het goed is zijn alle contacten via iOS al gesynchroniseerd met de servers van Google. Op het moment dat je voor het eerst gaat inloggen op je Android telefoon zullen alle contacten automatisch worden gesynchroniseerd.
Muziek overzetten van iOS naar Android
Wanneer je in bezit bent geweest van een iPhone dan kom je er bijna niet onderuit om iTunes te gebruiken. Heb je een hoop nummers en albums gekocht via iTunes dan wil je deze natuurlijk kwijt raken door een overstap naar Android. Een goede handleiding om muziek over te zetten naar je nieuwe smartphone is hier te vinden.
Films/series van iOS naar Android
Helaas kunnen we hier kort maar krachtig over zijn; dit is niet mogelijk. Er is geen enkele manier om iTunes films/series naar je Google Play account over te zetten. De films/series in iTunes zijn allemaal met DRM bescherm, waardoor ze niet kunnen worden gekopieerd. Dit is voor velen ook een groot probleem, want Google Play is nog steeds erg karig op het gebied van aanbod van films en televisie series.
De ontwikkeling van Android
Het Android besturingssysteem is alweer een lange tijd beschikbaar voor fabrikanten, het begon allemaal met Android Cupcake en we zijn nu aangekomen bij Android 4.2 Jelly Bean. De volgende versie, Key Lime Pie zal later dit jaar door Google worden uitgebracht. Tussen deze versies in zijn er ook nog een hoop andere updates uitgebracht zoals Donut, Eclair, FroYo, Gingerbread, Honeycomb, en Ice Cream Sandwich. Mocht je nog steeds twijfelen over welke Android telefoon je moet kiezen, dan raden we je in ieder geval aan om op zijn minst een toestel te kopen met Ice Cream Sandwich of nog beter Android 4.1/4.2 Jelly Bean. Deze versie van Android draaien een stuk soepeler en zijn daarom ook beter te vergelijken met iOS.
Het goede nieuws is dat de meeste high-end smartphone van deze generatie allemaal op zijn minst draaien op Android 4.0 Ice Cream Sandwich en ook zal er voor deze modellen in veel gevallen een Jelly Bean update worden uitgebracht. Dit is echter afhankelijk van het merk toestel, zo staan Samsung en HTC erom bekend om op een redelijke termijn updates uit te brengen, terwijl je bij Sony en LG vaak bent overgeleverd aan de XDA community.
Op de XDA website is namelijk een enorme community te vinden met gebruikers die werken aan de zogeheten custom ROM’s of firmwares. Dit zijn versies die door de community zijn ontwikkeld. Maar voordat je een custom ROM kunt installeren zal je eerst je toestel moeten rooten. Het rooten van een Android toestel zorgt er namelijk voor dat je speciale rechten krijgt tot je toestel, zo zal je met root toegang hebben tot alle systeembestanden van je smartphone. Op TechTastic zijn al een groot aantal tutorials te vinden hoe je een custom firmware kan installeren op je nieuwe Android toestel.
Google Nexus
De Nexus producten die Google jaarlijks in samenwerking met een fabrikant zijn bedoeld om de gebruiker een pure Android te laten beleven. Zoals we al eerder schreven komen Android toestellen vaak met een eigen interface, dit is bij de Nexus lijn echter niet het geval, de interface ziet er precies zo uit als Google het heeft bedoeld. Er zijn op deze producten dan ook geen nutteloze apps te vinden die door de provider of fabrikant zelf zijn toegevoegd, en helaas zijn ze in veel gevallen ook nog eens lastig te verwijderen.
Helaas lijkt het erop dat Google Nederland nog steeds niet als een interessante markt ziet, want de goedkope Nexus 4 en Nexus 10 met high-end specificaties zijn namelijk niet in ons kleine landje te vinden. Mocht je dicht bij de grens wonen dan raden we je aan om eens een Duitse MediaMarkt te bezoeken.
Wel of niet overstappen?
Wij proberen je niet te overtuigen dat Android beter is dan iOS, beide besturingssystemen hebben hun eigen voor- en nadelen en het hangt vaak af van een persoonlijke voorkeur. De mogelijkheden met Android zijn bijvoorbeeld een stuk groter, maar de vraag is hoeveel een mainstream gebruiker hiermee gaat doen. De keuze is aan jou!