HTC One officieel aangekondigd met 4,7-inch 1080p scherm en Ultrapixel-camera

htc oneWe hebben er lang op moeten wachten, maar de HTC One is vandaag dan toch eindelijk aangekondigd door HTC. Eerder vandaag verschenen al de eerste specificaties van het toestel, echter is nu ook alles daadwerkelijk bevestigd. De HTC One heeft een prachtige aluminium behuizing met een 4,7-inch 1080p scherm, goed voor maar liefst 468 pixels per inch, meer dan we ooit hebben gezien bij een smartphone. Onder de behuizing is een 1,7GHz quad-core Snapdragon 600 processor te vinden en draait het toestel op een nieuwe simplistische versie van HTC Sense. Volgens HTC zal de HTC One in maart in Nederland zijn te verkrijgen. Dit zijn overigens slechts een aantal van de specificaties, want ook introduceerde HTC een Ultrapixel-camera die geschikter zou moeten zijn voor het maken van foto’s, en het Zoe systeem dat video’s en foto’s in elkaar laat overvloeien. Het is in ieder geval duidelijk dat het HTC dit jaar menens is, en dat de concurrentie het weleens lastig kan gaan krijgen.

De HTC one meet 137,4 x 68,2 x 9,3mm (loopt bij de randen taps toe tot slechts 5mm) en weegt 143 gram. Het toestel is gemaakt uit één blok aluminium en heeft slechts een twee plastic strips aan de achterkant die dienen als antenne: wit op de zilveren versie en zwart op de mat zwarte HTC One. Het metaal is speciaal gemaakt voor HTC, echter betekent het ook dat de HTC One niet draadloos kan worden opgeladen. In plaatst daarvan zal je gebruik moeten maken van een microUSB oplader. Deze poort ondersteunt echter ook MHL-HDMI om je telefoon aan te sluiten op een televisie.

Op het gebied van connectiviteit kunnen we ook de gehele checklist afvinken. Er is ondersteuning voor 4G-LTE (800/1800/2600), maar ook voor overige technologieën zoals 3G (HSPA+), Wi-Fi, Bluetooth 4.0 met aptX, GPS/AGPS/GLONASS. De HTC One heeft ook een beweging sensor, kompas, gyroscoop en sensor voor het bepalen van de helderheid van het scherm. Naast een quad-core processor is er 2GB aan RAM aanwezig, en komt de HTC met 32GB of 64GB aan opslagruimte, dit kan door de unibody behuizing niet worden uitgebreid met een microSD kaart, net zoals de accu niet kan worden vervangen.

De specificaties zijn simpelweg zeer indrukwekkend te nomen, maar ook lijkt HTC zich dit jaar te willen onderscheiden op het gebied van functionaliteit. Er is opnieuw Beats Audio aanwezig met afzonderlijke versterkers voor zowel de koptelefoon als de speakers, net zoals op de 8X, maar de HTC One heeft aan de voorkant ook 16 x 9mm stereo speakers. De ‘klankkast’ is volgens HTC ook twee keer zo groot in vergelijking met de concurrerende smartphones, in de praktijk zal dit moeten resulteren in meer volume omdat het geluid meer ruimte heeft om zich te verplaatsen. HTC zegt dat de speakers van de HTC One viermaal zo hard klinken als andere high-end smartphones.

HTC lijkt audio in ieder geval erg serieus te nemen, en dit blijkt ook uit het nieuwe microfoon systeem dat is geschikt voor zowel plekken met veel en weinig volume. Het geluidssysteem zal automatisch tussen de twee microfoons wisselen, wanneer het geluid hard is zal de microfoon met een bereik van 70dB tot 120dB worden geactiveerd, is het geluid zachter dan zal de gevoelige 10dB tot 70dB microfoon het werk overnemen. Beide microfoons ondersteunen overigens ook stereo opnames en HDR geluid.

Een andere innovatie is de gebruikte Ultrapixel-camera met een 4-megapixel resolutie. Hoewel dit misschien niet klinkt als een vooruitgang ten opzichte van de 8-megapixel camera van de HTC One X, zijn beide technologieën eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. De Ultrapixel technologie richt zich namelijk op de grootte van een individuele pixel, en niet op het aantal pixels dan in een enkele sensor kan worden geperst.

Het resultaat van de laast genoemde techniek is dat de foto’s wel een hoge resolutie kennen, maar dat er ook erg veel ruis op de foto’s is te zien, vooral wanneer de foto’s zijn genomen met weinig licht. De camera van de HTC One werkt dan ook anders: de Ultrapixel technologie maakt gebruik een sensor van 2.0 micrometer pixels, bijna het dubbele aantal als dat van een 8-megapixel camera, en ook is het instaat om 313 procent maar licht op te nemen dan een 13-megapixel sensor. Grotere pixels resulteren in meer data, en volgens HTC kun je meer doen met deze data.

Er is verder ook gebruik gemaakt van een tweeassige optische stabilisator, f/2.0 lens, HDR audio voor 1080p video’s en de 2,1-megapixel camera op de voorkant en een nieuwe ImageChip. Deze nieuwe chip kan in real-time HDR video’s verwerken op 60 frames per seconde (720p) en 30fps op een resolutie van 1080p.

Tijdens de introductie van de HTC One X introduceerde het bedrijf ook de mogelijkheid om foto’s tijdens het schieten te maken. Met de HTC One borduurt men verder op deze technologie. Met de zogeheten Zoe functie kun je een combinatie maken tussen een 3,6 durende video in 1080p en twintig foto’s. Door het hoge aantal frames kun je bijvoorbeeld ook de expressie van iemand zijn gezicht veranderen tot een foto waarop iedereen lacht. Na het creëren van een video of foto kun je deze content eenvoudig delen met diensten zoals YouTube, Facebook of andere vergelijkbare diensten die Android ondersteunen.

Dan is er ook nog eens de Zoe Share dient, HTC’s sociale netwerk om de met Zoe gemaakte content eenvoudig te delen. Het stelt gebruikers in staat om foto’s of 3,6 seconde durende Zoe clips te uploaden naar de online dienst, nadat de upload is voltooid wordt er een link gecreëerd in de notificatie balk. Deze link kan weer worden gedeeld met je vrienden, na 30 dagen zal de content echter wel weer automatisch worden verwijderd.

Zoe is echter niet het enige nieuwe in Sense 5, want de software is volledig aangepast. Doormiddel van BlinkFeed kun je eindeloos doorscrollen door de informatie van diensten zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Flicker en andere diensten. De functie is echter niet bedoeld om deze apps van Twitter of Facebook te vervangen, maar dient meer als een gateway: wanneer je op een verhaal klikt dan zal het automatisch de bijbehorende applicatie horen.

BlinkFeed zal iedere twee uur automatisch worden geüpdatet wanneer de HTC One is verbonden met een Wi-Fi verbinding, maar ook kun je de lijst handmatig vernieuwen of de interval instellingen aanpassen. HTC werkt samen met duizenden diensten die content voor de nieuwsdienst leveren, en in de toekomst zal ook Google+ worden toegevoegd, helaas is het nog niet mogelijk om je eigen RSS feeds toe te voegen.

Het homescreen bestaat uit twee panelen, waar je alle applicaties en widgets kan plaats die je wilt. Of je kan ervoor kiezen om alle applicaties direct op het scherm te tonen, zoals Apple doet met iOS. Momenteel draait de HTC One nog op Android 4.1.2 Jelly Bean, maar HTC heeft al laten weten dat de Android 4.2 update op korte termijn zal verschijnen. Google Now is ook aanwezig en kan worden ingeschakeld door op de capacitieve home knop te drukken, door tweemaal op de knop te drukken zal het multitask menu van Android worden geopend. Verder is er nog een capacitieve terug knop te vinden aan de voorkant, volume knoppen aan de zijkant, en een aan/uit knop aan de bovenkant.

De aan/uit knop is overigens niet alleen bedoeld voor het aan of uit zetten van je toestel, maar kan ook dienen als een infrarood sensor. Met de TV applicatie die HTC heeft ontwikkeld is het daardoor mogelijk om je HTC One te gebruiken als universele afstandsbediening.

In de komende uren/dagen zullen we nog meer informatie voor je hebben over de HTC One.

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.