Maak je eigen Fusion Drive met Terminal

Archief

De zogeheten Fusion Drive die Apple vorige maand introduceerde tijdens het Mac en iPad evenement stelt gebruikers in staat om te profiteren van de snelheid van de SSD en de opslagcapaciteit van een traditionele harde schijf. Helaas is de Fusion Drive alleen te verkrijgen voor de nieuwe Mac Mini (2012) en de iMac (2012), die later deze maand beschikbaar zal zijn in de Apple Store. Maar wil je toch gebruik maken van een Fusion Drive, dan is het mogelijk om er zelf één te maken.

Voor het maken van een Fusion Drive gaan we er wel vanuit dat je beschikt over wat Terminal basiskennis. Je moet als gebruiker de stappen nauwkeurig volgen, wanneer je dit doet dan zal iedereen zonder veel problemen een Fusion Drive kunnen maken. Hou er echter wel rekening mee dat je bij Terminal commando’s moet invoeren en dat het niet een kwestie is van een paar knopjes indrukken. Daarnaast moet je ook OS X 1.8.2 Mountain Lion of hoger draaien.


Harde schijf en SSD
Om een Fusion Drive te maken zal je natuurlijk in bezit moeten zijn van een SSD en een traditionele harde schijf. Het maakt eigenlijk niet uit welke je gebruikt, bijna alle combinaties zullen zonder veel problemen werken. Wij hebben voor onze Fusion Drive voor de Apple Toshiba harde schijf (1TB) gekozen in combinatie met de Samsung 830 SSD (256GB).

Back-up maken van je data
Voordat we beginnen met het maken van een Fusion Drive is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle data die je wilt behouden ergens anders is opgeslagen, de CoreStorage technologie die wordt gebruikt voor het maken van een Fusion Drive zal ervoor zorgen dat beide schijven worden leeggegooid.

Terminal
Wanneer je twee nieuwe schijven wilt gebruiken om een Fusion drive te creereren dan kun je dit rechtstreeks doen vanuit OSX 10.8.2, dit zal echter alleen het geval zijn wanneer je in bezit bent van een Mac Pro, gezien het feit dat dit de enige Mac is waar je meer dan twee schijven kunt gebruiken.

Wil je je huidige schijven gaan gebruiken om een Fusion Drive te maken dan moet je de Mac opstarten in de recovery modus en de terminal commando’s vanuit daar invoeren. Dit doe je door CMD-R in te drukken tijdens het opstarten van je Mac en vanuit systeemherstel Terminal openen. Hou er dus rekening mee dat alle data van de schijven wordt verwijderd, dus ook de systeembestanden van OS X !

Fusion Drive aanmaken
Nu we klaar zijn met de voorbereiding is het test om daadwerkelijk de Fusion Drive aan te gaan maken.

We beginnen met het tonen van het overzicht van alle aanwezige drives.

Voor het volgende terminal commando in: diskutil list

Je zal nu het bovenstaande overzicht op je Mac zien verschijnen.

De losse schijven hebben het label /dev/disk# meegekregen. Noteer nu van welke nummers je een Fusion Drive wilt aanmaken. In het bovenstaande voorbeeld is /dev/disk0 de harde schijf waarvan we starten, en zijn /dev/disk1 (harde schijf) en /dev/disk2 (SSD) de schijven waarvan we een Fusion Drive willen maken. Een makkelijke manier om de schijven uit elkaar te houden is de grootte en de naam. Zorg er dus voor dat je beide niet door elkaar gaat halen.

De volgende stap is het maken van een CoreStorage groep op je schijf, dit is de data die gedeeld zal worden tussen de twee fysieke schijven.

Je kan hiervoor het volgende commando gebruiken:

diskutil coreStorage create welkenaamdanook schijf1 schijf2

Omdat ik van schijf 1 (/dev/disk1) en schijf 2 (/dev/disk2) een Fusion Drive wil maken voeren we het volgende commando in:

diskutil coreStorage create mijnlogischeGroep /dev/disk1 /dev/disk2

Wanneer deze stap is voltooid zal er unieke identifier op je scherm worden getoond die je moet kopiëren of opschrijven. Deze identifier zal je onder het kopje “Core Storage LVG UUID” vinden en zal bestaan uit een reeds getallen gecombineerd met letters.

Nu we de groep hebben aangemaakt is het tijd om een volume aan te maken voor de schijf, zodat de Mac je Fusion Drive zal herkennen als één schijf. Het volgende commando zal hiervoor worden gebruikt:

diskutil coreStorage createVolume lvgUUID type naam grootte

  • lvgUUID is de unieke identifier die we zojuist hebben gekopieerd in de vorige stap.
  • type geeft aan dat we gebruik willen maken van een journaled hfs+s.
  • naam geeft de naam aan van de Fusion Drive normaal gesproken is de “Macintosh HD”. Vergeet overigens niet om aanhalingstekens te gebruiken bij namen met een spatie.
  • grootte geeft aan hoe groot de schijf moet worden.

Het commando zal er dan als volgt uit zien:

diskutil coreStorage createVolume 52K27861-BCL9-2DAL-1CDF-GE9A7WAGP96B jhfs+ “Macintosh HD” 100%

Dit commando zal de Fusion Drive de naam Macintosh HD meegeven, en zal de volledige ruimte op beide schijven gebruiken.

Je Fusion Drive is nu klaar voor gebruik, en kan weer worden gebruik om Mountain Lion te installeren.

5 Reacties

  1. Kan iemand mij helpen?
    Ik volg de stappen zoals in deze uitleg, maar wanneer het commando diskutil coreStorage create MijnGroep /dev/disk0 /dev/disk1 invoer dan zegt hij “couldn’t unmount disk” en ik denk dat hij het heeft op mijn SSD, niet zeker, kan dit omdat er op deze schijf niets van data staat? zelfs geen OS X Systeem, of heeft het te maken met het feit dat er iets mis is met mijn HD

    Bedankt.

    Reageer
  2. Hoe zit het dan met een TimeMachine-backup, kun je deze na het “maken” van een Fusion Drive gewoon terugzetten?

    Gr. Marvin

    Reageer
  3. iMac mid 2010 – OSX Mountain Lion – 1TB HDD – 128GB SSD

    Hoi Niels,
    Dank voor de tips aangaande het maken van een Fusion disk in OSX Mountain Lion. Ik loop echter in het proces tegen het volgende probleem op;

    Het lukte mij in eerste instantie niet om de recovery mode op te starten, maar is uiteindelijk gelukt met een Lion Revovery versie op een USB

    Terminal opgestart en schijven bekeken.
    De SSD was schijf 1 en de Harddisk was schijf 3

    Zodoende in terminal:
    diskutil coreStorage create mijnlogischeGroep /dev/disk1 /dev/disk3

    Helaas kwam terminal terug met de melding dat hij disk 3 niet kon ‘unmounten’
    ——————–
    unmounting disk 3
    error: -69888 : Coudn’t unmount disk
    ——————–
    Vind ik vreemd, aangezien de recovery vanaf een USB plaats vindt. Overigens heb ik het daarna ook nog geprobeerd met de recovery optie via de HDD, echter met hetzelfde resultaat.

    Weet jij wat hier aan de hand is en hoe ik dit euvel kan verhelpen.
    Alvast dank voor je hulp.
    Gr ed

    Reageer
  4. Niels, je stelt in het artikel:
    “dit zal echter alleen het geval zijn wanneer je in bezit bent van een Mac Pro, gezien het feit dat dit de enige Mac is waar je meer dan twee schijven kunt gebruiken”

    Maar zou het ook niet kunnen in een Macbook Pro waar je de Superdrive (DVD-rom) vervangt voor een SSD ?

    Reageer
    • Goede vraag, dat durf ik niet te zeggen. In principe zal het kunnen werken, maar ik geloof dat de poort van de SuperDrive niet constant verbinding maakt. Wanneer je de HDD nodig bent zal die aanspringen, maar wanneer je hem niet gebruikt zal die weer gaan “slapen”. Dit kan voor problemen zorgen, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen. De beste oplossing voor de Fusion Drive is natuurlijk in combinatie met een Mac Mini of iMac.

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*