De Nexus 5 is de nieuwste telg uit de populaire Nexus serie van Google. Het door LG ontwikkelde toestel is snel, mooi en draait daarbij ook nog eens op het nieuwe Android 4.4 KitKat. In Nederland is de Nexus 5 16GB te koop voor slechts €399 en voor de 32GB-versie moet €449 worden neergeteld. Hierdoor is de smartphone bijna 200 euro goedkoper dan een toestel met vergelijkbare specificaties en het is dan ook één van de weinige high-end toestellen die je gratis krijgt bij een aantrekkelijk abonnement.
De Nexus 5 heeft een Snapdragon 800-soc van Qualcomm en een touchscreen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, maar er is meer wat de Nexus 5 goed maakt. Het toestel draait namelijk op het nieuwe Android 4.4 KitKat. Deze nieuwe versie van Google’s mobiele besturingssysteem brengt niet een hoop nieuwe functies, maar integreert alle populaire Google diensten wel in een perfecte manier.
Door de zachte prijs van de Nexus 5 is het lastig om het toestel te beoordelen, moeten we de Nexus 5 nu zien als een mid-range toestel met krachtige hardware, of als een high-end toestel met een lage prijs. Het nieuwe toestel van LG is in ieder geval wel een veel completer product dan zijn voorgangers, zoals de Nexus 4 en de Galaxy Nexus.
Nexus 5 abonnementen
De Nexus 5 abonnementen zijn op dit moment alleen af te sluiten via derde partijen, maar hierdoor krijg je ook direct toegang tot de sim-only en abonnementen van Tele2, die in sommige gevallen enkele honderden euro’s goedkoper zijn na 24 maanden. Of de Nexus 5 in de toekomst ook direct te koop zal zijn bij Vodafone, KPN, Hi of T-Mobile is op moment van schrijven nog niet duidelijk.
Meer informatie over de Nexus 5 abonnementen is hier te vinden.
Ontwerp
LG heeft bij de Nexus 5 gekozen voor een minimalistisch ontwerp. Toch ziet het toestel in mijn ogen er luxueuzer en beter uit dan zijn voorganger, de Nexus 4. De Nexus 5 meet 138,5 x 70,9 x 8,9mm. Dit betekent dat de smartphone lichter en dunner is dan de Nexus 4. In de hand voelt de Nexus 5 goed aan en is het toestel ook nog steeds met één hand te bedienen.
Aan de linkerkant vinden we de knoppen om het volume te bedienen en aan de bovenkant is de aansluiting te vinden voor de koptelefoon. Aan de rechterkant vinden we de aan/uit knop en een micro-SIM slot. De fysieke knoppen zijn uit keramiek gemaakt en voelen scherp aan wanneer je ze indrukt. Dit is geen groot probleem, maar het valt wel op wanneer je de Nexus 4 gewend bent. Onder de telefoon is een micro-USB poort te vinden met daarnaast twee audio speakers.
Op de achterkant is het Nexus logo te zien, net zoals op de Nexus 7 tablet die eerder dit jaar werd uitgebracht. Het materiaal dat op de achterkant is gebruikt heeft een matte afwerking met glanzende letters. Helaas trekt de nieuwe achterkant op de zwarte Nexus 5 wel een hoop vingerafdrukken aan, echter hoef je je niet meer druk te maken over het fragiele glas dat werd gebruikt met de Nexus 4.
Scherm
Het scherm van de Nexus 5 heeft een formaat van 4,95-inch en wordt beschermt door het nieuwe Gorilla Glass 3 van Corning. De resolutie van 1920 x 1080 pixels zorgt voor een pixeldichtheid van 445 pixels per inch, vergelijkbaar met concurrerende Android smartphones.
Toch zeggen deze cijfers niet alles, want wanneer je de toestellen naast elkaar legt valt het op dat het scherm van de iPhone 5S nog altijd beschikt over de hoogste helderheid. In vergelijking met de concurrentie bleef de Nexus 5 een beetje achter. De kwaliteit van de kleuren en contrast van het Nexus 5 scherm zijn goed te noemen, maar springen er niet zo uit als op andere smartphones, waaronder de HTC One en Galaxy S4.
In zijn algemeenheid is het scherm van de Nexus 5 goed te noemen. Het mag misschien niet zo mooi zijn als andere high-end smartphones wanneer je ze naast elkaar legt, echter zal de gemiddelde consument het verschil niet snel zal zien. Bij dagelijks gebruik levert het scherm alles wat je wilt en ook is het zeer gevoelig, zodat je makkelijk kan typen op het virtuele toetsenbord en ziet alles er haarscherp uit dankzij de hoge resolutie van 1920 x 1080 pixels.
Hardware
De Nexus 5 is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 800-soc met vier Krait 400 cores geklokt op 2,26Ghz, deze zelfde processor is ook te vinden in de LG G2 en de Galaxy Note 3 van Samsung. Op het grafische vlak is er een Adreno 330-gpu aanwezig geklokt op 450MHz. Met deze specificaties kan de Nexus 5 eenvoudig de strijd aan met de overige Android smartphones en presteert het dankzij de standaard Android interface in veel gevallen ook nog eens beter.
Verder heeft de Nexus 5 een 2300mAh accu, 2GB aan RAM, ondersteuning voor Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4GHz en 5GHz) dual-band. Het toestel heeft ook Bluetooth 4.0 Low Energy, NFC, LTE, Qi ondersteuning voor draadloos opladen, maar jammer genoeg geen ondersteuning voor een microSD-kaart om het geheugen uit te breiden.
Software
Omdat de Nexus 5 wordt uitgebracht door Google draait het natuurlijk ook direct op de nieuwste versie van Android. In Android 4.4 KitKat heeft Google ervoor gezorgd dat fragmentatie een stuk beperkter blijft door het besturingssysteem te optimaliseren voor smartphones met 512MB aan werkgeheugen. Op de Nexus 5 maakt dit weinig verschil, maar in de toekomst zullen we vaker zien dat nieuwe versies van Android ook gaan draaien op goedkopere toestellen.
Telefoon
Qua functionaliteit is er in Android 4.4 KitKat niet veel veranderd, maar er zijn wat kleine aanpassingen. De eerste verandering is de telefoon dialer. Het eerst tabblad bestaat nu uit contacten waarmee je het meest belt. Je kan handmatig contacten toevoegen aan deze lijst, maar de telefoon kan dit ook automatisch doen en baseert zijn informatie op je bel gedrag.
In de telefoon-app is er ook een zoekfunctie toegevoegd die verder gaat dan alleen je contactenlijst. Gebruikers kunnen nu zoeken naar plaatsen en winkels in de buurt, Google zal automatisch de beste resultaten tonen gebaseerd op je locatie en zoekopdracht.
Hangouts
Google heeft in Android 4.4 KitKat afscheid genomen van de standaard sms-app. Tekstberichten worden nu geplaatst in de Hangouts app. Je krijgt nu dus sms’jes, chatberichten en videobellen in één app. Het lijkt erop dat Google wil dat meer mensen gebruik gaan maken van de dienst, want persoonlijk gebruikte ik de app nooit. Of het een verbetering is durf ik niet te zeggen, maar gelukkig kun je in Android 4.4 KitKat nu zelf selecteren welke app je wilt gebruiken voor het ontvangen van je sms’jes.
Google Now
Hoewel Google Now eigenlijk amper werkt in Nederland, brengt Android 4.4 KitKat wel wat nieuwe toevoegingen. Je kan Google Now nu openen door naar links te vegen op het startscherm of door de thuisknop in te houden. De dienst kan ook direct worden gestart wanneer je zegt “OK Google”, mocht je dit niet willen dan kan deze functie worden uitgeschakeld in het instellingen menu.
Camera
Bij zijn voorgangers was de camera altijd een puntje van kritiek. LG lijkt te hebben geluisterd naar deze gebruikers, want de Nexus 5 beschikt over een 8-megapixel camera met optische beeldstabilisatie. Er is ook HDR+ aanwezig, deze functie schiet meerdere foto’s op verschillende belichtingen en combineert ze daarna tot een ‘perfecte’ afbeelding. HDR+ detecteert ook bewegende objecten en neemt een groot aantal foto’s in de zogenoemde burst-modus om de scherpste foto te selecteren.
Verder zijn er weinig veranderingen op te merken. Gebruikers hebben nog steeds de keuze uit autofocus en touchfocus, 3,9x digitale zoom, een timer, vijf verschillende witbalans instellingen en vier scene instellingen. Naast de camera sensor is er een enkele LED flitser te vinden en ook kunnen er panorama foto’s worden gemaakt.
Beeldkwaliteit
De prestaties van de camera zijn goed te noemen. De camera van de Nexus 5 stelt snel scherp er is direct klaar voor de volgende foto na het schieten van een foto. Bij HDR+ foto’s duurt dit iets langer, maar dat is simpelweg het nadeel van de extra beeldbewerking door de software. De aanwezige optische beeldstabilisatie deed zijn werk goed. Toch lijkt de functie op de LG G2 beter te werken en is dit toestel ook beter in het detecteren van bewegingen.
Qua kwaliteit zijn de foto’s van de Nexus 5 goed te noemen, hoewel het zeker niet de beste smartphone camera op de markt is. De HDR+ modus zorgt voor betere natuurlijke kleuren en fijnere details. De aanwezig automodus lijkt beter te werken bij close-up foto’s. Hieronder zie je enkele foto’s die genomen zijn door de Nexus 5.
Video
Net zoals de foto’s zien ook de video’s van de Nexus 5 er goed uit, maar ook niet meer dan dat. De camera reageert snel op veranderingen van het licht en de beeldkwaliteit was scherp en helder te noemen. Audio werd ook goed opgevangen door de microfoon en achtergrond geluiden werden tot een minimum beperkt door de ruisonderdrukking microfoon(s).
Software
Via de Galerij-app wordt de mogelijkheid aangeboden om video’s en foto’s te beperken. Er zijn in totaal 9 Instagram-achtige filters te vinden, maar ook kun je je eigen filters opslaan. Daarnaast kun je handmatig de helderheid, contrast en verzadiging aanpassen door een balk op het scherm te verschuiven. Het zijn leuke toevoegingen die bij het merendeel van de gebruikers goed in de smaak zullen vallen.
Belkwaliteit
De audio kwaliteit van bellen met de Nexus 5 is indrukwekkend te noemen. Het geluid is niet alleen hard genoeg, maar ook erg helder. Het klinkt bijna of als je met een huistelefoon aan het bellen bent. Niet alleen klinkt de Nexus 5 goed, maar ook de ontvangende partij wist mij te vertellen dat het geluid helder en zeer duidelijk klonk. In bijna alle situaties presteerde Nexus 5 op een uitstekende manier, geen gesprekken die weg vielen en ruis was tijdens een gesprek simpelweg niet te horen.
Prestaties
Zoals je al weet beschikt de Nexus 5 over een quad-core 2,26GHz Snapdragon 800 processor. Het toestel vliegt daarom door alles heen of als het niets is, van het ontgrendelen van het scherm tot het openen van een website, alles gaat in een indrukwekkend tempo. Gemiddeld duurt het 25 seconden van het afsluiten van de Nexus 5 tot het opnieuw opstarten.
Bij grafisch intensieve games als Riptide GP2 zijn de framerates hoog en speelt het spel erg soepel. In de 3Dmark benchmark scoorde de Nexus 5 maar liefst 18.000 punten, terwijl de Galaxy S4 en HTC One het beide doen met 10.000 punten, alleen de iPhone 5S wist met een score van 14.000 punten nog enigszins in de buurt te blijven.
Accu
Volgens velen is de niet vervangbare 2300mAh accu het enige nadeel van de Nexus 5. Uit de gegeven van Google blijkt dat het toestel goed moet zijn voor 17 uur bellen. Wanneer 3G of 4G ook geactiveerd is zou het toestel het 300 uur moeten uithouden in stand-by, bij het gebruik van internet zakt dit naar 8,5 uur op Wi-Fi en 7 uur op 3G of 4G. Momenteel zijn we de accuduur zelf nog aan het testen, maar onze eerste indrukken zijn dat de kleinere accu niet voor veel problemen zal gaan zorgen.
Conclusie
De door LG ontwikkelde Nexus 5 is misschien niet perfect, maar de kleine minpunten worden al snel vergeven na het zien van de prijs van €399. Het scherm is niet zo helder als dat van andere high-end smartphones, de 8-megapixel camera kan beter en Android 4.4 KitKat brengt weinig nieuwigheden, echter is de prijs zo laag dat de Nexus 5 kan worden gezien als de beste keuze op dit moment. Voor dit bedrag is er geen enkele smartphone te vinden met een Snapdragon 800 processor, een 4,95-inch 1080p scherm en ondersteuning voor 4G.
De Nexus 5 is daarom niet langer een toestel voor alleen Google fans, maar voor iedereen die op zoek is naar topprestaties voor een zachte prijs. Het is in ieder geval lang geleden dat we een toestel hebben gezien met deze specificaties die gratis is te verkrijgen bij een abonnement van slechts 25 euro per maand.
thijs
In de recensie staat “voor de 32GB-versie moet €449 worden neergeteld”.
Maar waar?!
Ik heb de 32GB versie echt nog helemaal nergens in Nederland kunnen vinden.
Niet los (heeft voorkeur) en niet i.c.m. een abonnement.
Kan iemand helpen?
Bedankt!
Niels Zomer
Thijs,
Hij komt wel, ik heb de vraag al eerder gekregen en ook nagevraagd bij één van de affiliate partners, maar tot op heden nog geen reactie mogen ontvangen.
– Niels
Edit: Coolblue heeft ons laten weten dat de 32GB-versie in ieder geval deze maand nog niet naar Nederland gaat komen.