De Google ATAP (Advanced Technologies & Product) divisie is een plek waar je de slimste en meest ambieuze mensen op deze planet kan vinden. Kleine teams kiezen een idee uit en krijgen twee jaar om van een idee een daadwerkelijk product te maken. Een van de teams is verantwoordelijk voor project ARA, de eerste modulaire smartphone ooit gemaakt, en vandaag hebben we weer wat extra informatie ontvangen over de vooruitgang van het revolutionaire project. Op de Google+ pagina van het bedrijf is een prototype te zien van het nieuwste moederbord.
Het prototype met de naam Spiral 2 brengt een groot aantal verbeteringen in vergelijking met eerdere versies. De belangrijkste verandering is vermoedelijk de toevoeging van de Toshiba chips, die speciaal zijn ontwikkeld voor project ARA om meer ruimte te bieden voor de modules van ontwikkelaars. Het nieuwe moederbord beschikt verder over een nieuw elektromagnetisch systeem om de modules beter te verbinden.
Daarnaast werkt het team aan een shop waar de modulaire componenten voor project ARA kunnen worden verkocht. Het Latijns-Amerikaanse bedrijf Globant kondigde aan dat het samen met Google aan de ARA shop gaat werken. Vermoedelijk zal de ARA Store veel gelijkenissen kennen met de Play Store zodat gebruikers feedback kunnen achterlaten, reviews kunnen lezen en natuurlijk de specificaties kunnen doornemen. Het grote verschil met de Play Store is dat het nu gaat om hardware in plaats van software.
Two Toasters, een andere Google partner, gaat werken aan een mobiele applicatie voor de dienst. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van apps voor een mobiel platform.
Project ARA is gebaseerd op een idee van Phoneblocks, dat een modulaire smartphone voor ogen had waar gebruikers zelf eenvoudig onderdelen kunnen vervangen/verwisselen. Dankzij de modulaire componenten kun je een telefoon volledig naar je eigen hand zetten. Heb je bijvoorbeeld liever een scherm met een hogere resolutie en een lagere resolutie camera of helemaal geen camera, dan kies je voor deze componenten. Spijt van je beslissing? Koop gewoon een betere camera en bevestig deze aan de behuizing van je ARA smartphone. Verder is het natuurlijk mogelijk om de hardware te upgraden door een nieuwe chipet aan te schaffen met betere specificaties.
Tijdens het Project ARA Module Developers Conference in januari kunnen we een nieuw en werkend prototype verwachten en meer informatie over het gehele project.