Review: Asus VivoBook X202E (CT009H)

Archief

Asus VivoBook X202E 1De Asus VivoBook X202E (CT009H) ziet er op het eerste gezicht uit als een zilveren versie van de Asus Taichi. Onder de behuizing zal je echter een aantal grote verschillen zien tussen de twee; de VivoBook is namelijk een budget laptop met een Intel Core i3-3217U processor in plaats van de krachtige Core i7-3517U, en ook hebben we niet te maken met twee 1080p schermen maar met een enkel touchscreen met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Het is dan ook niet geheel verassend dat de X202E maar liefst 800 euro goedkoper is.

De prijs van deze touchscreen laptop is dan ook indrukwekkend te noemen. Hoewel veel gebruikers eerder ook nogal sceptisch tegen het gebruik van een touchscreen op een laptop stonden, lijkt deze mening langzaam maar zeker te veranderen. In veel gevallen waren deze touchscreen laptops ook vaak duurder dan de modellen zonder touchscreen, gelukkig lijkt ook dit verschil steeds minder groot te worden.

Het touchscreen van de VivoBook X202E is erg eenvoudig te gebruiken, dankzij het touchscreen dat 10 verschillende touches tegelijkertijd kan verwerken. Daarnaast is het grote voordeel van de X202E ook dat het touchscreen op elk moment kan worden gebruikt, iets wat niet het geval is bij de Taichi of de Dell XPS 12. Bij het gebruik van het touchscreen begint het scherm wel lichtjes te wiebelen, maar het was niet genoeg om de ervaring te verpesten. Dankzij het gewicht van de X202E zal het scherm niet snel naar achteren kantelen bij gebruik, iets wat wel het geval is bij tablets met een keyboard dock, zoals de Transformer tablet die ook door Asus is gemaakt.

Maar er zijn ook nog steeds een aantal minpunten bij het gebruik van een touchscreen, één van de problemen van de VivoBook X202E zijn de vingerafdrukken die al snel verschijnen. Dit wordt nog erger gemaakt door de lage helderheid van het scherm, zeker in vergelijking met de concurrentie. De Asus Taichi had in het begin hetzelfde probleem, maar dit bleek te liggen aan de automatische helderheid instellingen te liggen, iets wat helaas niet het geval blijkt te zijn bij de VivoBook X202E.

Mocht je niet altijd gebruik willen maken van het touchscreen dan kan er natuurlijk ook altijd nog gebruik worden gemaakt van het toetsenbord. Er zit genoeg ruimte tussen te toetsen en ook voel je veel feedback wanneer je aan het typen bent. De touchpad werkt verder uitstekend en zit tijdens het typen niet in de weg.

De VivoBook X202E heeft de beschikking over een harde schijf van 500GB, en ondersteuning voor verschillende apparaten dankzij twee USB 2.0 poorten en één USB 3.0 poort, een kaartlezer en een VGA en HDMI poort om je laptop te verbinden met een externe monitor. Om de laptop zo dun mogelijk te houden heeft Asus ervoor gekozen om niet gebruik te maken van een optische drive, hierdoor is de VivoBook X202E niet alleen dunner maar weegt het ook slechts 1,4 kilo. Hou er wel rekening mee dat je mogelijk nog een externe DVD-lezer moet aanschaffen, als je nog steeds veel gebruik maakt van CD’s of DVD’s.

Zoals we al eerder schreven is de VivoBook X202E een budget laptop. De op 1,8GHz geklokte Intel Core i3-3217U processor is echter snel genoeg voor het browsen van het internet en de gebruikelijke Office taken, wil je video’s gaan bewerken dan raden we je aan om iets meer geld uit te geven aan een snellere laptop. Door de Intel HD 4000 GPU is het ook geen geschikte laptop voor het spelen van games, nieuwe grafisch intensieve games zijn amper speelbaar, je zult dus al snel uitkomen bij oudere games of games die minder eisen stellen aan de hardware. Dit is echter niet anders bij andere laptops in deze prijsklasse.

De gebruikte processor behoort tot de lijn van Intel chips die weinig stroom verbruiken, een kenmerk dat het batterijleven zal moeten verbeteren. In onze test ging de VivoBook X202E zo’n 5 ½ uur mee bij normaal gebruik, geen indrukwekkende prestaties, maar vergelijkbaar met andere modellen in deze categorie.

De VivoBook X202E is een uitstekende laptop voor deze prijs, vooral gezien het feit dat we te maken hebben met een touchscreen variant. Het is niet krachtig genoeg om te gamen of video’s te bewerken, maar wel is het een goedkope manier om met Windows 8 aan de slag te kunnen zoals het is bedoeld.

[table id=3 /]

2 Reacties

  1. @Nico: de garantie loopt via de verkoper en heeft niks te maken met ASUS. Dus als je geen service krijgt heb je bij de verkeerde winkel gekocht. 😉

    Reageer
  2. De Asus garantie behoort volgens mij tot de slechtste van alle computer merken, de helpdesk is helemaal niks , volgens mij is hun opdracht : probeer iedereen zsm af te poeieren met een onzin verhaal of schuif de schuld opiets anders ,zolang er maar GEEN SERVICE VERLEEND hoeft te worden

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*