Review: Nokia Lumia 620

Archief

700-nokia_lumia_620_color-combo-2De Nokia Lumia 620 is een nieuw instapmodel met het Windows Phone 8 besturingssysteem, en dankzij het trendy ontwerp van de Lumia serie valt de smartphone zeker op in vergelijking met de saaiere ontwerpen van de concurrerende smartphones in dezelfde prijsklasse.

Op het gebied van specificaties hebben we gezien de prijs ook weinig reden tot klagen. De telefoon heeft een dual-core processor en een camera op zowel de voor- en achterkant van het toestel. Maar de lagere prijs zorgt er ook voor dat bepaalde functies van de high-end Lumia toestellen niet aanwezig zijn, zoals het draadloos opladen. Het toestel heeft verder een 4-inch anti-reflecterend scherm, 512MB RAM, NFC connectiviteit, en een redelijk tot goede camera, waardoor het op het gebied van specs absoluut een aantrekkelijke smartphone is voor de budget shoppers onder ons.

Nokia heeft nu een volledige line-up die alle markten probeert aan te spreken, de Nokia Lumia 920 is ontwikkeld voor de high-end markt, en de Lumia 820 richt zich op de mid-range markt. Toch kan het weleens deze Nokia Lumia 620 zijn die het grootste potentieel heeft van de drie, dankzij de lage prijs van slechts 250 euro.

Ontwerp

De Nokia Lumia 620 is te verkrijgen in vijf verschillende kleuren: zwart, wit, cyaan, magenta en geel. Doordat de achterkant vervangbaar is, zal het feitelijk ook mogelijk zijn om eenvoudig van kleur te verwisselen, echter is het onduidelijk of Nokia in de toekomst deze covers los gaat verkopen. Het ontwerp lijkt op een aantal punten veel op dat van de Lumia 920, zo zijn de knoppen en de camera op dezelfde punten gepositioneerd. Maar dit is zowel een voordeel als een nadeel, want hoewel het toestel slechts een lengte heeft van 115mm en een breedte van 61mm, weegt de Lumia 620 wel 127 gram met een diepte van 11mm, en dat is bijna net zoveel als de grotere, snellere en ook duurdere Lumia 820 en 920.

Zoals je op de onderstaande afbeeldingen kan zien heeft Nokia voor een ontwerp met afgeronde hoeken gekozen, waardoor het toestel fijn in de hand ligt. Er waren wel wat klachten over een scherpe rand op het punt waar het scherm tegen de zijkanten aankomt, maar hier heb ik persoonlijk geen problemen mee gehad.

Scherm

De Lumia 620 is uitgerust met een 3,8-inch 800 x 480 pixels scherm. Hoewel de resolutie niet extreem hoog is, zorgt het polarisatie filter van Nokia er wel voor dat het scherm weinig last lijkt te hebben van zonlicht. Op het moment dat je automatische helderheid selecteert zal het nog steeds mogelijk zijn om met zonlicht het scherm af te lezen. Dit is een enorm voordeel, zeker wanneer de zomer periode weer aanbreekt.

Aan de bovenkant van het toestel is een 3,5mm jack-plug te vinden, en boven het scherm is de VGA camera te zien, die je bijvoorbeeld kan gebruiken met diensten zoals Skype of natuurlijk als spiegel. Onder het scherm zijn de gebruikelijke capacitieve Windows Phone knoppen te vinden; terug/multitask, start, en de zoek knop. Verder zijn alle gebruikelijk knoppen aanwezig zoals een aan/uit knop, volume knop en een knop voor het schieten van foto’s.

Op de achterkant van het toestel vind je een 5-megapixel camera met een LED-flitser. Zoals we eerder al zeiden is de achterkant vervangbaar, na het verwijderen van de achterkant krijg je toegang tot het microSD slot, waarmee je het geheugen tot 64GB kan uitbreiden, en een micro-SIM slot waar je SIM-kaart moet worden geplaatst.

Windows Phone 8

Net zoals alle overige Lumia modellen die in de afgelopen maanden zijn uitgebracht draait ook de Lumia 620 op Windows Phone 8. Het nieuwe besturingssysteem is een flinke stap vooruit en veel van de functionaliteit van iOS en Android is dan nu ook te vinden in Windows Phone 8. De gebruikelijke integratie met Twitter en Facebook is aanwezig, en ook is het kinderspel om je email in te stellen, helemaal wanneer je gebruik maakt van Hotmail of Outlook.

Naast de standaard Windows Phone apps heeft Nokia ook een aantal eigen apps ontwikkeld, waaronder Nokia Maps en Nokia Drive. Verder heeft de Finse fabrikant ook een aantal filter toegevoegd voor de camera, maar helaas ontbrak Nokia Music wel op het toestel.

Op de Noka Lumia 620 zijn ook nog een aantal apps standaard geïnstalleerd, waaronder het populaire Angry Birds Roost. De standaard apps zoals een rekenmachine, agenda, muziekspeler, browser en Microsoft Office zijn ook allemaal gratis beschikbaar. Waarom Nokia er overigens voor heeft gekozen om slechts twee opties te bieden voor het automatisch vergrendelen van de telefoon is onduidelijk, het is namelijk alleen mogelijk om te kiezen voor 30 seconden of 1 minuut. Het instellen van een ontgrendel code is wel mogelijk, maar gezien de korte time-out tijd kan dit al snel voor veel frustraties zorgen.

Camera en video

Hoewel we hebben te maken met een budget toestel van Nokia zijn de prestaties van de 5-megapixel camera zeer goed te noemen. De resolutie van de camera sensor mag dan wat lager liggen in vergelijking met de high-end modellen, maar de geschoten foto’s zijn kleurrijk en ook kleur getrouw. Wel zie je, in mijn ogen, iets teveel ruis op de foto wanneer je ze bekijkt op de volledige resolutie. Wil je de camera vooral gebruiken voor sociale netwerken zoals Twitter en Facebook dan zal de Lumia 620 je niet teleurstellen.

Met de camera app kun je ook nog een hoop instellingen aanpassen, waaronder de resolutie, maar je kan ook de camera optimaliseren voor het schieten van foto’s dichtbij, in de avond of voor sport. Ook is het eenvoudig om de ISO waarden, wit-balans en de beeldverhouding aan te passen.

De camera aan de voorkant is zoals gewoonlijk een stuk minder van kwaliteit; veel ruis en veel zichtbare pixels. Gelukkig wordt deze camera dan vaak ook alleen gebruikt voor diensten zoals Skype of als digitale spiegel.

Het is met de Lumia 620 natuurlijk ook mogelijk om video’s op te nemen in 720p (30 frames per seconde). De resultaten zijn vrij goed te noemen, en de sensor reageert snel op veranderingen van bijvoorbeeld een lichtbron. Het enige minpunt van de camera is dat de microfoon het geluid van de omgeving slecht lijkt op te kunnen pikken.

Foto’s en video’s kunnen worden opgeslagen op de standaard 8GB aan opslagruimte. Wel heb je gratis toegang tot 7GB cloud-opslag via de Skydrive servers van Microsoft, en kun je het geheugen uitbreiden tot 64GB doormiddel van een microSD.

Belkwaliteit

We vergeten het soms weleens, maar met een smartphone is het ook mogelijk om te bellen. In verschillende tests zijn de resultaten wisselend te noemen. Tijdens geen enkel gesprek viel de verbinding weg, en was niveau van het volume van de speaker goed te noemen. Het probleem lijkt dan ook vooral bij de microfoon te liggen, verschillende keren werd er door de persoon aan de andere kant van de lijn geklaagd over gekraak en vervorming van mijn stem. Hoewel het natuurlijk aan mijn stem kan liggen, ga ik er toch liever van uit dat het probleem bij de Lumia 620 ligt. Tijdens het bespreken van de video merkten we ook al op dat de microfoon niet van de beste kwaliteit is.

Internet connectiviteit en prestaties

De Nokia Lumia 620 is een 3G smartphone met HSPA en HSPA+ ondersteuning. De prestaties waren over het Nederlandse Vodafone netwerk goed te noemen, en deden zeker niet onder voor smartphones met vergelijkbare specificaties. Het gebrek aan 4G ondersteuning lijkt op dit moment ook geen probleem op te leveren voor Nederlandse gebruikers, gezien het feit dat providers nog steeds bezig zijn met de uitrol van de technologie, en ook zal er in het begin extra voor moeten worden betaald.

Onder de behuizing is een dual-core Qualcomm Snapdragon S4 processor te vinden die geklokt is op 1Ghz. Dit is zeker niet de snelste processor die momenteel op de markt is te vinden, maar zeker snel genoeg voor de markt waar Nokia zich met de Lumia 620 op richt.

Volgens Nokia zal de gesprekstijd met 3G connectiviteit ingeschakeld zo’n 10 uur moeten bedragen met een stand-by tijd van bijna 14 dagen. De Lumia 620 zal 61 uur achter elkaar muziek kunnen afspelen op een volledig opgeladen batterij. In onze tests bleken de prestaties van de 1300mAh batterij echter tegen te vallen, hoewel het automatisch dimmen van het scherm zeker helpt, laat Nokia ten opzichte van de concurrentie wel een aantal steken vallen.

Conclusie

De Nokia Lumia 620 is onze ogen één van de beste budget smartphones die je momenteel op de markt kan vinden. Wil je toch langer met je batterij doen of gaan voor toestel met betere belkwaliteit, dan kom je al snel uit bij een smartphone die aanzienlijk duurder is.

In onze ogen hoort de Lumia 620 qua prijs/kwaliteit absoluut tot de beste budget toestellen. De kwaliteit van de camera en video is zeer goed te noemen, en het anti-reflecterende scherm zal zeker van pas komen tijdens een bezoekje aan het strand in de zomer.

Lumia 620 Abonnementen

[table id=2 /]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*