Naast de nieuwe interface heeft Symantec dit jaar ook besloten om geen versienummer of jaartal achter de Norton Internet Security naam te plakken, hoewel wij er voor de zekerheid toch nog maar het huidige jaartal hebben achter geplakt. Mocht je al een keer met Norton AntiVirus 2013 hebben gewerkt dan zal je op het eerste gezicht veel gelijkenissen spotten. De twee applicaties delen namelijk nogal wat broncode met elkaar en de verschillen worden ook eigenlijk pas duidelijk bij het openen van het geavanceerde menu. Bij het openen dit van menu krijg je namelijk een overzicht te zien van alle beveiligingselementen die je kan in- of uitschakelen.
De beveiliging op het gebied van virussen is identiek aan het standaard Norton AntiVirus 2013 pakket. Uit verschillende tests die we eerder al hebben uitgevoerd bleek dat de virusscanner rond de 90% van alle geteste virussen detecteerde, goed voor een score van 6,6 punten. Norton deed het daarmee beter dan andere gerenommeerde suites zoals Kaspersky (6,5) en AVG Internet Security 2013 (6,5).
In de rootkit teste detecteerde Norton alle aanvallen en scoorde het 8,4 punten voor verwijderen van deze zogenoemde rootkits. Kaspersky presteerde als enige aanzienlijk beter met een score van 9,4 punten. Op het gebied van malware testte Norton met een detectie van 84 procent ook uitstekend, resulterend in een score van 8,4 punten.
De ontwikkelaars van Norton hebben de SONAR technologie dit jaar ook voorzien van een update, zodat het nog beter is in het detecteren van opvallende activiteiten op je systeem. In veel gevallen zal dit een positief effect hebben, echter kunnen ontwikkelaars die veel programmeercode schrijven en apps compileren wel tegen problemen aanlopen. Je eigen applicatie kan er namelijk verdacht uitzien, omdat SONAR simpelweg niet weet wat het is en door wie het is gemaakt, gelukkig zullen deze problemen bij de normale gebruiker niet voorkomen.
Tot dit jaar was de Norton Identity Safe alleen te vinden in de duurdere Norton Suites, maar gezien het feit dat Identity Safe nu gratis beschikbaar is, verbaast het ons ook niks dat het ook in de Norton Internet Security 2013 software is te vinden. Met deze apllicatie is het mogelijk om wachtwoorden en data tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Daarnaast kan het de functie op het web automatisch formulieren invoeren, terwijl de software je automatisch beschermt tegen websites die je gegevens proberen binnen te hengelen door middel van ‘phising’.
Met Norton Internet Security 2013 is het nu ook mogelijk om de status van Norton installaties te volgen op je lokale netwerk. Daarnaast is het ook mogelijk om restricties in te stellen tussen de communicatie van de lokale onderlinge apparaten. Dit is vooral handig wanneer je misbruik je draadloze Wi-Fi verbinding wilt voorkomen.
De gebruikelijk toolbar voor je browser is in Norton Internet Security 2013 nog steeds aanwezig. Deze toolbar toont aan de gebruiker of een website veilig is en ook is het mogelijk om websites te beoordelen wanneer je op een site zit die onbetrouwbaar oogt. Aan Facebook is ook gedacht, want je kan je hele nieuwsoverzicht scannen op onbetrouwbare links.
Op het “Prestaties” tabblad is te zien hoe Norton Internet Security tot op heden heeft gepresteerd. Je kan hier verder zien hoeveel RAM er in gebruik is, welke taken er op de achtergrond worden uitgevoerd en de reputatie en de betrouwbaarheid van je applicaties controleren. De suite heeft daarnaast ook een opstart manager, waarin alles programma’s zijn te zien die bij een reboot automatisch worden gestart, in deze manager kun je automatisch starten van apps uitschakelen of vertragen.
Norton was één van de eerste beveiliging suites die zelf aanpassingen maakte in de firewall. Dankzij de indrukwekkende Norton Insight database heeft Internet Security 2013 een goed idee welke programma’s toegang mogen krijgen tot het web en welke beter kunnen worden geblokkeerd.
De Firewall van Norton Internet Security 2013 werkt ook dit jaar naar behoren. Het beveiligde alle belangrijke poorten zoals je zou mogen verwachten en ook blokkeerde het de gebruikelijke poort-scans en ander web-gebaseerde aanvallen. Verder was het ook niet mogelijk om de firewall te stoppen door een aanpassing te maken in het register, of door de applicatie te stoppen in taakbeheer, bij het proberen van het stoppen verschijnt constant de melding “toegang geweigerd”.
Mocht je zoals vele anderen gebruik maken van Microsoft Outlook, Outlook Express of Windows Mail dan zal je na de installatie van Norton Internet Security 2013 een stuk minder last hebben van spam. Om van het spamfilter gebruik te maken hoef je helemaal niks te doen, Norton’s antispam functie markeert namelijk automatisch alle verdachte emails en plaatst deze bij ongewenste post, vergeet deze echter niet van tijd tot tijd te controleren.
Het configureren van het spam filter is eenvoudig. Je kan een lijst aanmaken met veilige email adressen of een lijst met adressen die altijd moeten worden geblokkeerd. Uit verschillende tests bleek in ieder geval dat de spamscanner uitstekend presteerde in de meeste gevallen.
Phishing websites zijn er simpel gezegd op uit om login gegevens te verzamelen van bijvoorbeeld je bank, PayPal, eBay of een andere dienst waarmee geld kan worden buitgemaakt. Deze sites zijn meestal slechts een paar dagen of uren in de lucht, waarmee ze een aantal slachtoffers maken en het geld laten verdwijnen voordat men het in de gaten heeft wat er nou daadwerkelijk is gebeurd.
Met de anti-phishing technologie van Norton worden gelukkig bijna alle phishing websites er direct uitgefilterd. Het blokkeert automatisch deze phishing sites en voert ook een real-time analyse uit van onbekende websites en blokkeert deze als er bewijs is gevonden.
Een aantal jaren geleden werden de softwarepakketten van Norton gezien als een zware belasting op de hardware van je computer, maar deze problemen lijken met Norton Internet Security 2013 volledig te zijn verdwenen. Symantec heeft veel werk verzet om de impact van de suite zo klein mogelijk te houden.
Het systeem met Norton Internet Security 2013 deed er wel 10 procent langer over om op te starten, maar dit lijkt één van de weinige minpunten te zijn. Bij het browsen van websites zijn de verschillen simpelweg niet aanwezig. Norton deed er bij het kopiëren van data op het systeem echter wel 21 procent langer over, terwijl het uitpakken van een rar/zip bestand 16 procent langer duurde.
Norton Internet Security 2013 is simpelweg één van de meest uitgebreide en betrouwbare pakketten. Het detecteert bijna alle virussen en biedt daarnaast ook nog eens een hoop extra’s zoals een firewall, antispam, privacy en vereist weinig van de hardware van je PC of laptop. Een absolute aanrader!
Koop Norton Internet Security 2013 en bespaar met de code 20SYMNORTONNL maar liefst 20%!