Review: Parallels Desktop 7 voor de Mac

Als je al eerder gewerkt hebt met de virtualisatie software van Parallels, dan weet je waarschijnlijk al dat het mogelijk is om Windows 8 te draaien als een virtuele machine in Mac OS X. De software van Parallels is waarschijnlijk het best virtualisatie software pakket dat je kan vinden op de Mac, zo is bijvoorbeeld mogelijk om zowel OS X als Windows applicaties naast elkaar te draaien, zonder dat de gebruiker de volledige versie van Windows 7 op het scherm ziet. Parallels Desktop 7 levert verreweg de diepste en beste integratie tussen Windows en OS X.

Het uitbrengen van Parallels Desktop 7 heeft vooral te maken met  release OS X Lion en Mountain Lion. Zo is iedere nieuwe functie van Lion en Mountain Lion volledig geïntegreerd in Parallels Desktop 7, en daardoor ook beschikbaar voor Windows 7 en Windows 8. De software is getest met een Mac Pro uit 2010 met 16GB aan RAM.

Veranderingen en prestaties
Mocht je nog niet eerder gewerkt hebben met de virtualisatie software van Parallels dan zul je de prestaties moeilijk kunnen vergelijken, toch is vanaf de eerste seconde duidelijk dat versie 7 veel sneller is dan de vorige versies. Het opstarten van Windows en Windows-applicaties voelt een stuk sneller en stabieler aan. Voor de review hebben we Windows 7 en de preview van Windows 8 volledig opnieuw geïnstalleerd. De wizard die je door dit proces leidt is vernieuwd, en maakt het allemaal net iets makkelijker in vergelijking met de vorige versies. Niet alleen is de wizard een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt, want het is nu ook mogelijk om Windows direct vanuit de applicatie aanschaffen en kun je Chrome OS gratis proberen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om met je eigen schijf/image te werken. Niet alleen Windows, Chrome en Linux worden ondersteunt door de virtualisatie software, want het is ook mogelijk om een andere versie van Mac OS X te installeren.

De eerdere versies van Parallels hadden vooral problemen met het soepel draaien van apps in Snow Leopard, dit resulteerde in grote vertragingen wanneer er moest worden gewisseld tussen Mac en Windows applicaties. Dit probleem lijkt voor het grootste gedeelte te zijn opgelost met versie 7, zo draaien Windows 7 en Windows 8 een stuk beter in combinatie met OS X Lion. In de nieuwe versie is het ook mogelijk om 1 GB van het geheugen van je grafische kaart toe te wijzen aan Windows; al is de software natuurlijk niet ontwikkeld om Windows games te kunnen spelen. Maar dit probleem is eigenlijk ook aanwezig wanneer je gaat gamen met Boot camp.

Bij het testen van de laatste Windows 8 preview waren er nog wel een aantal problemen, maar de verwachting is dat deze problemen voor de release zijn opgelost. Officieel biedt Parallels Desktop 7 ook nog geen ondersteuning aan Mountain Lion en Windows 8, maar de software lijkt met beide op dit moment geen problemen te kennen.

Lion en Mountain Lion integratie

Full-screen
Met het uitbrengen van OS X Lion introduceerde Apple een aantal nieuwe functies. Eén van deze nieuwe functies is dat het nu mogelijk is om applicaties in fullscreen te draaien, dit kan worden ingeschakeld door op de twee pijltjes te klikken rechts bovenin het venster. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een virtuele machine in een aparte space te draaien, hierdoor kun je gemakkelijk tussen OS X en Windows wisselen. Op de MacBook kun je met twee vingers door de spaces bladeren, ook is het mogelijk om via Mission Control van desktop te veranderen.

Mission Control
Mission Control lijkt te functioneren zoals je zou verwachten van de Windows applicaties, wanneer je een virtuele machine hebt draaien dan kun je via Mission Control makkelijk wisselen. Wanneer u de ‘Coherence’ modus gebruikt dan is het zelfs mogelijk om losse Windows applicaties in Mission Control te plaatsen. Een handige toevoeging, vooral als je vaak moet wisselen tussen OS X en Windows.

Launchpad
De iOS-achtige applicatie launcher was ook één van de nieuwe functies van OS X Lion, en ook deze functie is volledig in Parallels Desktop 7 geïntegreerd. Het is met Parallels zelfs mogelijk om Windows applicaties in Launchpad of in je dock te plaatsen. Zo is het mogelijk om een losse Windows 7 applicaties te draaien zonder dat je scherm is gevuld met de Windows interface.

De Coherence modus zorgt voor de naadloze integratie van Windows in OS X Lion en Mountain Lion, soms heb je niet eens in de gaten dat het Windows applicaties zijn, deze optie was al geïntroduceerd bij een eerdere versie van Parallels, maar de prestaties lijken een stuk beter te zijn bij versie 7.

Verder maken de Windows applicaties in de virtuele machine ook gebruik van de hervat (resume) functie van Lion en Mountain Lion, hierdoor kun je direct verder werken op het punt waar je bent gestopt.

Conclusie
Parallels Desktop 7 is simpelweg een geweldig applicatie en een enorme sprong vooruit qua stabiliteit en prestaties. De integratie met Lion en Mountain Lion is indrukwekkend te noemen. Gezien het feit dat Windows 8 nu al goed wordt ondersteunt door Parallels Desktop 7, lijkt de toekomst van het software pakket zonnig te zijn. Toch moeten gebruikers er rekening mee houden dat virtualisatie software veel van je Mac vraagt, zorg er daarom in ieder geval voor de je Mac is uitgerust met genoeg geheugen.

De prestatie verbeteringen zijn vooral merkbaar bij het opstarten van Windows en het schakelen tussen Windows en OS X applicaties. Ben je op zoek naar een goede manier om Windows applicaties op je Mac te draaien dan ben je bij Parallels Desktop 7 aan het goede adres.

Parrallels Desktop 7 is nu beschikbaar voor $79,99

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.