Review: The Walking Dead: Episode 1- A New Day (iPhone, iPod Touch en iPad)

De nieuwste game van Telltale is er eentje waar ik lange tijd naar heb uitgekeken, The Walking Dead: Episode 1 – A New Day is nu beschikbaar voor de iPhone en iPad, en de game doet zeker niet onder voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC/Mac-versie. Het verhaal is gebaseerd op de comic book serie van Robert Kirkman, en bestaat in totaal uit vijf verschillende episodes, waarin je het avontuur beleeft van Lee Everett en zijn nieuwe vriendin, een jong meisje met de naam Clementine. Tijdens het spelen van de game kom je in aanraking met verschillende karakters en de interactie met deze virtuele personen is wat deze game zo interessant en goed maakt. Het spel laat de speler zijn eigen keuzes maken, waardoor ieder verhaal voor iedere speler anders zal zijn, al zullen de verhalen niet teveel van elkaar gaan verschillen.

Voor degene die een third-person actie shooter verwachten is er slechts nieuws, The Walking Dead moet meer worden gezien als een klassieke point-and-click adventure die van tijd tot tijd wordt afgewisseld met wat actie-scenes. De speler hoeft in ieder geval nooit zijn wapen te trekken om de zombies af te maken. In plaats daarvan zal de speler een aantal mini-games moeten voltooien, door bijvoorbeeld snel op scherm te tikken, of gebruik moeten van maken van bepaalde objecten die in de omgeving zijn geplaatst.

De game is al enige tijd geleden uitgebracht voor de Xbox 360 en PlayStation 3, maar spelers hoeven zich nergens druk om te maken: de grafische prestaties en controls zijn op zijn minst goed te noemen. Het lijkt er in ieder geval op dat de extra ontwikkelingstijd die is gebruikt de moeite waard is geweest.

Toch zal je tijdens een aantal scenes vertragingen opmerken, maar deze momenten zijn slechts schaars en komen zelfs ook voor in de console versies van de game. Helaas zijn de kleuren niet zo prachtig als je zou verwachten, tijdens deze review is er gebruik gemaakt van een iPad met Retina-scherm, maar de kleuren waren een stuk minder mooi in vergelijking met de console versie van de game.

De controls moesten natuurlijk ook worden aangepast voor de touch-apparaten, er is geen ondersteuning meer aanwezig voor een controller of toetsenbord, en het spel werkt zoals je zou mogen verwachten. Je voltooid interacties tijdens de game met een enkele tik op het touchscreen, om de mini-games te voltooien moet je zo vaak en zo snel mogelijk om het scherm tikken. Tijdens het spelen van de game kom je in aanraking met mensen, voorwerpen en vijanden. De zombie’s staan zoals verwacht centraal in de game. Dit is ook één van de redenen waarom deze game zo geweldig is, hoewel de aanvallen niet vaak gebeuren, is elk gevecht met een Zombie spannend en intensief.

Zoals je misschien zou mogen verwachten van een game die gebaseerd is op een comic-boek is het verhaal erg stuk te noemen. Spelers zullen zich niet snel vervelen, omdat het spel zich op een aardig tempo voortbeweegt. Wanneer je gek bent van conversaties met andere personen in de wereld dan is het de bedoeling om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. De eerste episode zal je zo’n 3 uur kosten, wat relatief kort is, wel is het mogelijk om de game nogmaals te spelen en proberen zo aardig of hard mogelijk met andere personen om te gaan, dit kan het einde van de game veranderen.

Gezien de korte lengte en hoge prijs van de game zal ik de game normaal gesproken niet snel aanbevelen, maar The Walking Dead is simpelweg éen van de beste games die ik in het afgelopen jaar heb gespeeld. De game kan worden gezien als een interactief stripboek, met geloofwaardige personen, prima stemacteurs, prachtige graphics en emmers vol met bloed. Op naar Episode 2: Starved For Help!

[app id=”524731580″]

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.