Schoon je Android apparaat op en verbeter de prestaties

Wanneer je in de gaten krijgt dat je Android apparaat steeds trager begint te worden, dan is het misschien tijd om je apparaat eens op te schonen. In de Google Play Store zijn een groot aantal apps te vinden die speciaal zijn ontwikkeld om je apparaat een stukje sneller te laten draaien. In dit artikel zullen we een aantal eenvoudig opties behandelen die de prestaties van je Android apparaat zouden moeten verbeteren, en de apps die je hierbij kunnen helpen.

In het eerste gedeelte gaan we de cache van je apparaat opschonen, en de apps selecteren die de meeste data gebruiken. Later in het artikel zullen we je uitleggen op welke manieren je de content op je apparaat kan indelen en opschonen, waarbij we ook gebruik gaan maken van de populaire ES File Explorer app. Zit je qua RAM geheugen aan de krappe kant dan raden we je aan om bij de laatste tutorial te beginnen en daarnaast zullen we een aantal apps behandelen die je kunnen helpen bij het verbeteren van de acuuduur.

Veel apps kunnen de accuduur van je smartphone of tablet negatief beïnvloeden  en zonder dat je het opmerkt de accu binnen de kortste keren leegtrekken. De beste app die je kan downloaden om dit tegen te gaan is de Battery Booster app. Deze app werkt in de achtergrond en schakelt automatisch bepaalde functies uit. Op het moment dat je bijvoorbeeld geen Bluetooth of Wi-Fi gebruikt zal de app deze automatisch uitschakelen, en ook kan het de synchronisatie optie van Facebook tijdelijk uitschakelen.

Vijf tips om de accu langer mee te laten gaan

  1. Apps op de achtergrond
    Zelfs wanneer je een app afsluit hoeft dit niet te betekenen dat de app niet meer draait. Zonder dat je het weet kan de app in de achtergrond blijven draaien en je accu leegtrekken zonder dat je het weet.
  2. Extra accu
    Hoewel we tegenwoordig steeds meer smartphones zien waarvan de accu niet kan worden vervangen, zijn er ook altijd nog een groot aantal toestellen waarvoor een accu met meer capaciteit beschikbaar is. Het enige nadeel is dat de telefoon door de grootte van de accu ook vaak iets dikker wordt.
  3. Synchronisatie
    De apps Facebook, Twitter en Google+ staan erom bekend om de accu snel leeg te trekken. Dit komt omdat deze apps constant in contact blijven staan met de servers van het sociale netwerk, maar hoewel dit handig kan zijn zorgt het er ook voor dat de accu korter meegaat.
  4. Helderheid van je scherm
    De helderheid van je scherm kan voor een enorm verschil zorgen. Hier geldt de regel: hoe helderder het scherm, des te sneller de accu leeg gaat.
  5. Bluetooth & GPS
    Deze twee technologieën staan erom bekend dat ze veel stroom verbruiken wanneer ze actief zijn, gebruik je ze niet, schakel ze dan uit. Een goede app die je hiervoor kan gebruiken is Power Controls, die deze twee automatisch uitschakelt wanneer je ze niet gebruikt.

Cache van Android opschonen
Op het moment dat je een app installeert en gebruikt, dan worden er kleine bestanden aangemaakt naast de bestandsgrootte van de app zelfs. Deze cache bestanden nemen niet veel ruimte in beslag aan het begin, maar kunnen na enkele maanden snel steeds meer data in beslag gaan nemen. In deze cache bestanden kan van alles worden gevonden, zoals websites die je hebt bezocht, tweets die je hebt gelezen etc, dit alles wordt gedaan om de prestaties van je Android apparaat te verbeteren, maar kan in sommige gevallen ook een negatief effect hebben. Via de Google Play Store zijn er een hoop apps te vinden die je cache kunnen opschonen, echter staat App Cache Cleaner als één van de betere bekend. Deze app zal automatisch proberen om verborgen cache bestanden te vinden die zijn aangemaakt door de apps die staan geïnstalleerd op je apparaat. Na de installatie zal de app je gehele apparaat scannen en de cache bestanden binnen luttele seconden verwijderen. Het mooie aan dit alles is dat de app ook nog eens gratis kan worden gedownload via de Google Play Store.

Je Android apparaat defragmenteren

  1. Download, installeer en start Total Defrag HD via de Google Play Store. Na het starten klik je op de Defrag optie aan de bovenkant van de app.
  2. De app gaat nu je apparaat analyseren en kijken welke bestanden permanent kunnen worden verwijderd.
  3. Een gele voortgangsbalk zal nu worden getoond terwijl het defragmentatie proces wordt uitgevoerd. Na het voltooien van de installatie geeft de app aan hoeveel (tijdelijke) bestanden er zijn verwijderd.

Bestandsbeheer
Eén van de handigste apps die vinden is in de Google Play Store is ES File Explorer. Met deze app krijg je niet alleen toegang tot alle bestanden op je SD-kaart, het kan namelijk ook worden gebruikt om grote, verborgen bestanden te verwijderen van je toestel in slechts een paar stappen. Een functie die je eigenlijk altijd moet gebruiken is de zogeheten SD Card Analyst, deze functie je laat zien waar je interne opslag voor  wordt gebruikt, en welke bestanden kunnen worden verwijderd om je geheugen op te schonen. Na het voltooien van deze scan kun je eenvoudig deze bestanden verwijderen en je Android apparaat opschonen.

  1. Stat ES File Explorer en volg de ingebouwde tutorial als je niet precies begrijpt hoe de app werkt. Druk nu op het vijfde icoon en hou de knop een korte periode ingedrukt.
  2. Je krijgt nu een lijst met functies waaruit je kan kiezen, selecteer nu SD Card Analyst aan de onderkant van de lijst.
  3. Hetzelfde menu zal nu weer zichtbaar als bij stap 1, maar je zal nu DiskMgr zien staan in de menu. Druk op DiskMgr op je SD-kaart te scannen. Deze scan zal zo’n drie minuten in beslag nemen.
  4. Na het uitvoeren van de scan zul je een overzicht zien van alle bestanden. Wanneer je naar links veegt dan zie je een widget waarin alle type bestanden staan en de ruimte die ze innemen.
  5. Dankzij de scan zie je automatisch welke bestanden en folders de meeste ruimte in beslag nemen. Op het moment dat je voor een kort moment op een folder of bestand drukt krijg je de mogelijkheid om deze te verwijderen, maar kijk wel eerst goed of het niet gaat om belangrijke data. 

RAM
Het optimaliseren van je RAM geheugen kan de prestaties van je apparaat aanzienlijk verbeteren. Vooral wanneer je al weinig RAM tot je beschikking hebt kan je toestel al snel trager worden wanneer je meerdere apps op de achtergrond draait.

  1. Download, installeer en open de Memory Booster app uit de Google Play Store. Na het openen van de app zie je hoeveel geheugen er in totaal beschikbaar is, hoeveel er vrij is en wat er in gebruik is.
  2. Klik nu op het tabblad Task Killer aan de bovenkant van de app om alle apps en diensten te zien die op dat moment draaien. In veel gevallen zullen de apps van sociale netwerken de meeste ruimte in beslag nemen.
  3. Selecteer de Show User Online optie in de rechter onderkant van de app om te zien welke apps je zelf hebt geïnstalleerd op je apparaat. Selecteer diegene die je (tijdelijk) wil stoppen en druk op de Kill Selected Apps knop om meer RAM geheugen vrij te maken.
  4. Ga terug naar het start scherm en selecteer de Quick Boost optie aan de onderkant van de app. De app zal nu zelf kijken wat er kan worden afgesloten om meer RAM geheugen vrij te maken. Na het voltooien van dit proces zal je toestel weer een stuk sneller moeten aanvoelen.

Meer suggesties? Laat ze achter in de reacties.

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.