Eerste MacBooks zonder Intel-chips komen in 2020

Apple is van plan om in 2020 afscheid te nemen van Intel-chips en deze te vervangen door zijn eigen Mac-chips. Dat claimt Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Het project zou de codenaam Kalamata hebben gekregen en maakt onderdeel uit van het plan om iPhones, iPads en Macs op dezelfde manier en naadloos samen te laten werken. Op dit moment worden iPhones en iPads al aangedreven door chips die door Apple zijn ontworpen.

Project Marzipan eerste stap

De ontwikkeling zou zich nog in een vroeg stadium bevinden en het is aannemelijk dat de overgang in meerdere stappen zal plaatsvinden. Dat proces begint dit jaar al met het Marzipan-initiatief dat onderdeel uitmaakt van iOS 12 en macOS 10.14, waarmee ontwikkelaars één app kunnen maken die zowel op iOS- als macOS-apparaten werkt.

Een ander voordeel voor Apple is dat de Macs sneller kunnen worden voorzien van nieuwe hardware, in plaats van te moeten wachten op de komst van een nieuwe generatie Intel-chips. Het bedrijf kan daardoor nieuwe functies volgens een sneller schema introduceren. Bovendien geeft het Apple meer mogelijkheden om zich te onderscheiden van de concurrentie, denk aan een langere accuduur dankzij efficiëntere chips en optimalisaties met de rest van de hadware.

Apple-chips nu al aanwezig in Macs

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat Apple steeds meer chips zelf is gaan ontwerpen. De nieuwe MacBook Pro- en iMac Pro-modellen maken bijvoorbeeld gebruik van de Apple T1- en T2-chips en later dit jaar zou het bedrijf ook extra co-processors aan de Mac-serie willen toevoegen. De T1-chip maakte zijn debuut in de MacBook Pro en stuurt de Touch Bar aan en authenticiteert de Touch ID-vingerafdrukscanner. De iMac Pro is uitgerust met de T2-chip, die verschillende componenten integreert, zoals een system management controller, beeldsignaalprocessor, ssd-controller en de Secure Enclave met een op hardware gebaseerde versleutelingsengine.

Daarnaast gaan er geruchten dat Apple ook van plan is om zijn eigen modemchips te ontwikkelen om de afhankelijkheid van zowel Intel als Qualcomm te verminderen. Het is bovendien niet ondenkbaar dat dit uiteindelijk zal resulteren in een MacBook met 4g-connectiviteit. Voor Intel zal een dergelijke overstap een flinke impact hebben, omdat Apple bijna verantwoordelijk is voor 5 procent van de totale jaaromzet van het bedrijf.

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.