De FBI kondigde afgelopen maandag aan dat het toegang heeft gekregen tot de iPhone 5c van de San Bernadino-terrorist zonder de hulp van Apple. Het Amerikaanse onderzoeksbureau laat daardoor de rechtszaak tegen Apple vallen. Hoe de FBI de iPhone heeft weten kraken is niet duidelijk, maar er gaan geruchten dat een Israëlisch bedrijf de FBI heeft geholpen in plaats van dat Apple een aangepaste versie van iOS moest ontwikkelen om de beveiliging van het besturingssysteem te omzeilen.
Uit de verklaring van de FBI blijkt dat er geen assistentie van Apple nodig was voor het kraken van de iPhone, maar de dienst waarschuwt tegelijkertijd dat vergelijkbare zaken in de toekomst opnieuw tegen Apple kunnen worden gestart wanneer de officieren van justitie toegang moeten krijgen tot informatie die is opgeslagen op telefoons van criminelen of terroristen. “Het blijft een prioriteit voor de overheid om ervoor te zorgen dat de rechtshandhaving toegang kan krijgen tot cruciale digitale informatie om de nationale en openbare veiligheid te beschermen, met de medewerking van de betrokken partijen, of via het gerechtelijke systeem wanneer de samenwerking faalt”, aldus Melanie New, een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
“We zullen doorgaan met alle beschikbare opties na te streven voor deze missie, inclusief samenwerken met fabrikanten en vertrouwen op de creativiteit van de publieke als de private sector.”
Het slechte nieuws voor Apple is dat het bedrijf niet krijgt te horen welke methode er door de FBI is gebruik om de iPhone 5c te kraken. In Cupertino zal er op dit moment ongetwijfeld koortsachtig worden gezocht naar bug of exploits in de bronbestanden van het iOS besturingssysteem. Daarnaast bestaat er ook nog de mogelijkheid dat de FBI gebruik heeft gemaakt van NAND mirroring, waarbij een deel van het geheugen van de telefoon wordt gekopieerd naar een andere chip. De FBI kan in dit geval een oneindig aantal keer de verkeerde pincode invoeren tot het de juiste heeft gevonden. De iPhone wist de sleutel tot de data na het tien keer verkeerd invoeren van de pincode, echter kan de FBI daarna gewoon weer het oude geheugen terugschrijven, waardoor het overnieuw kan beginnen. Dit proces kan volledig worden geautomatiseerd.
Apple kwam na het nieuws met de volgende verklaring over de zaak:
“Vanaf het begin hebben we bezwaar gemaakt tegen het verzoek van de FBI om een backdoor in de iPhone te bouwen, omdat we geloofden dat het verkeerd was en dat het een gevaarlijk precedent zou scheppen. Door het laten vallen van de zaak heeft geen van de twee plaatsgevonden. Deze zaak zou echter nooit gestart mogen zijn. We zullen doorgaan met het helpen van de rechtshandhaving bij hun onderzoek, zoals we dat altijd hebben gedaan, en we zullen de beveiliging van onze producten verder opschroeven, omdat de bedreigingen en aanvallen op onze gegevens steeds vaker gebeuren en geavanceerder worden. Apple is van mening dat mensen in de Verenigde Staten en over de hele wereld bescherming van gegevens, beveiliging en privacy verdienen. Het opofferen van deze punten zorgt alleen maar voor een groter risico voor mensen en landen.”