Waarom de FBI geen plannen heeft om Apple te helpen

Beveiliging

De FBI kondigde eerder deze week aan dat het de iPhone 5c van de San Bernardino terrorist, Syed Farook, heeft weten te kraken zonder de hulp van Apple. Volgens de FBI was de zaak daarmee klaar, echter lijken de rollen opeens zijn omgedraaid. Apple wil namelijk weten welke kwetsbaarheden de FBI heeft gebruikt voor het kraken van iOS. De kans dat de FBI plannen heeft om Apple te gaan helpen lijken echter klein tot niet bestaand te zijn.

FBI versus Apple

In de Verenigde Staten, of waar dan ook ter wereld, bestaat er geen wet die de overheid kan dwingen om waardevolle informatie, zoals de techniek en de kwetsbaarheid waarmee de iPhone 5c is gekraakt, te delen met de bedrijven die het product hebben gemaakt. De FBI heeft ook duidelijk redenen om deze informatie niet te delen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau wil criminelen, hackers en terroristen niet slimmer maken dan dat ze al zijn. Wanneer de kwade geesten achter de gebruikte technieken komen zouden ze kunnen beslissen om deze apparaten niet langer te gebruiken en over te stappen naar apps of telefoons met ingebouwde encryptie beveiligingen. De kans om belangrijke data te verzamelen gaat daarmee verloren.

In gesprek met FastCompany zegt voormalig aanklager cyber Edward McAndrew dat het zelfs mogelijk is dat de FBI de informatie niet gaat delen met andere bureaus. Daarnaast heeft de FBI vermoedelijk ook hulp gehad van het Israëlische bedrijf Cellebrite. Mocht dit het geval zijn, dan is het aannemelijk dat Cellebrite heeft laten vastleggen dat de methode niet mag worden gedeeld. Apple is van mening dat de FBI de kwetsbaarheid moet delen, zodat de techniek niet kan worden gebruikt wanneer de iPhone in de verkeerde handen valt. Eerder zei Apple CEO Tim Cook nog dat een backdoor in het iOS besturingssysteem het software equivalent is van kanker, maar het heeft er nu toch de schijn van dat de FBI dit kankergezwel heeft gecreëerd zonder dat Apple weet hoe het dit moet genezen.

Apple heeft tot op heden nog niks gehoord van de FBI en heeft zelf ook nog geen verzoek ingediend voor het vrijgeven van de informatie. Voor Apple wordt het anders zoeken naar een speld in een hooiberg, hoewel er ook nog altijd de kans bestaat dat de FBI gebruik heeft gemaakt van een techniek genaamd NAND-mirroring, waarbij er geen gebruik hoeft worden gemaakt van een kwetsbaarheid in de software. Dat is echter een vraag waar Apple geen antwoord op heeft en naar alle waarschijnlijk ook niet gaat krijgen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat het bedrijf de kwetsbaarheid nooit gaat ontdekken en dat maakt het voor de diensten van de overheid in ieder geval een stuk eenvoudiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*