Daarnaast hoopt eiser Jessica N. Bennett dat haar zaak in een class-action rechtszaak gaat resulteren. Dit betekent dat alle Lenovo klanten in de Verenigde Staten met vergelijkbare problemen ook kunnen worden vertegenwoordigd, echter is daarvoor eerst goedkeuring van de rechter voor nodig.
Uit de aanklacht blijkt dat Lenovo met de voorinstallatie van Superfish mogelijk enkele Californische privacywetten heeft overtreden. Bennett claimt dat het hier ook om spyware gaat, want het programma zorgt ervoor dat er op webpagina’s extra advertenties worden geplaatst waarvan de inkomsten niet naar de webmaster gaan.
[sc:adsense-tekst ]Haar Lenovo Yoga Pro 2-laptop, eind 2014 aangeschaft, begon direct met het tonen van indringende advertenties op websites, dat door de Superfish-adware zou zijn veroorzaakt. De software werd door Lenovo tussen 2012 en 2015 vooraf geïnstalleerd op groot aantal producten. Uit een verklaring van het bedrijf blijkt dat het hier in januari mee is gestopt.
In de afgelopen weken bleek dat de Superfish software een aanzienlijk beveiligingsrisico met zich mee bracht. De software toont namelijk extra advertenties op webpagina’s van derden en daarbij werd het internetverkeer omgeleid via een browser certificaat dat als onveilig werd bestempeld.
Lenovo heeft in het weekend een tool uitgebracht waarmee Superfish eenvoudig kan worden verwijderd. De tool is hier te downloaden. Superfish is op modellen uit de G, U Y Z, S, Flex, MIIX en Yoga serie te vinden.
[sc:adsense-tekst ]