Er zijn maar weinig mensen die niet dol zijn op chocolade, maar het voegt natuurlijk ook al snel wat pondjes toe wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Het goede nieuws is dat chocolade ook een positieve werking heeft op het lichaam, want een nieuwe studie heeft aangetoond dat het regelmatig eten van chocolade gekoppeld kan worden aan een betere werking van de hersenen, ongeacht andere voedingsgewoonten.
Onderzoekers van het Luxemburgse Instituut van Volksgezondheid, de Universiteit van Zuid-Australië en de Universiteit van Maine hebben de gegevens geanalyseerd van een eerdere studie waarin de inname van voeding en hart- en vaatziekten risico’s van inwoners van New York werden gemeten. De studie telde 968 deelnemers die tussen de 23 en 98 jaar ouder waren.
Deelnemers werden tijdens het onderzoek gevraagd naar hun consumptie van voedsel zoals vlees, groenten, fruit, pasta, rijst en snacks, waaronder chocolade. Daarnaast werd de consumptie van alcohol, water en koffie ook gedocumenteerd en ook moesten deelnemers een reeks tests voltooien om hun cognitieve functies te meten.
Uit deze informatie bleek dat deelnemers die op een regelmatige basis chocolade eten beter presteren in de tests. De liefhebbers van chocolade scoorden aanzienlijk beter op de geheugentesten, het volgen en scannen van objecten, visueel-ruimtelijk geheugen en organisatie. De onderzoekers suggereren dan ook dat regelmatige consumptie van chocolade kan helpen bij de bescherming van de natuurlijke, leeftijdsgerelateerde cognitieve verzwakking, oftewel de veroudering van het brein.
Chocolade is overigens niet alleen goed voor het brein, maar staat van oudsher ook bekend voor de behandeling van diarree bij kinderen, de behandeling van koorts, verhoging van het libido, bevorderen van de slaap en het reinigen van de tanden. Verder zijn er studies die aantonen dat het stemmingswisselingen kan verlagen, de productie van borstmelk kan verhogen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
[sc:adsense-tekst ]