Ontwikkelaar Niantic, de makers van de populaire mobiele game Pokémon Go, is begonnen met het uitdelen van permanente bans aan spelers die de algemene voorwaarden overtreden. De studio lijkt zich voornamelijk te richten op cheaters die gebruik maken van gps spoofing, bots en andere softwaretechnieken die het mogelijk maken om sneller vooruitgang te boeken. Gebruikers die hun gps-locatie spoofen kunnen bijvoorbeeld Pokémon proberen te vangen in een ander land of stad, waardoor ze zeldzame monsters eerder kunnen verzamelen. Bots helpen spelers door bepaalde elementen van de game te automatiseren.
Op de site van Niantic is te lezen dat het overtreden van de algemene voorwaarden kan resulteren in een permanente verbanning. “Dit omvat, maar is niet beperkt tot: het vervalsen van uw locatie, gebruik maken van emulators, gewijzigde of onofficiële software en toegang tot Pokémon Go clients of backends via een ongeoorloofde wijze door onder meer gebruik te maken van software van derden”, zo leest de waarschuwing. “Ons doel is om te zorgen voor een eerlijke, leuke en legitieme game-ervaring voor iedereen. We zullen blijven samenwerken met u allen om de kwaliteit van de gameplay, met inbegrip van optimalisaties en het verbeteren van ons anti-cheat systeem.” Het bedrijf publiceerde eveneens een link om in beroep te gaan tegen een permanente ban wanneer er een fout is gemaakt door het systeem.
Het goede nieuws voor Niantic is dat gebruikers momenteel nog niet lijken te weten hoe gps spoofing, emulators, bots en andere hacks worden gedetecteerd. Op Reddit zijn er een aantal topics geopend om deze technieken te bespreken, maar vooralsnog is het onduidelijk wat een ban veroorzaakt en hoe de interne systemen van Niantic het gedrag van cheaters herkennen.
Niantic is al enige tijd geleden begonnen met het uitdelen van tijdelijke bans voor Pokémon Go-cheaters, maar gezien de waarschuwing voor permanente bans heeft de community op Reddit het advies gegeven om niet langer gebruik te maken van apps van derden die misbruik maken van de api’s. Het is in ieder geval duidelijk dat het kat-en-muisspel tussen de hackers en Niantic in volle gang is.