Is Google’s Chromecast de nieuwe AirPlay killer?

Naast een groot Android fan ben ik ook een groot Apple gebruiker en één van de beste functies van het bedrijf uit Cupertino is ongetwijfeld AirPlay, waarmee gebruikers eenvoudig media kunnen streamen naar alle OSX, iOS en Apple TV producten. Tot vandaag kende het bedrijf geen enkele concurrentie, maar daar moet met de Google Chromecast verandering in gaan komen. De dongle van Google werd gisteren tijdens een persevenement in San Francisco aan de wereld onthuld, naast de vernieuwde Nexus 7 en Android 4.3.

Op het eerste gezicht ziet de Google Chromecast er net zo uit als één van de Chinese mediaspeler HDMI-sticks draaiend op het Android besturingssysteem. Je plaats de dongle in de HDMI-ingang van je televisie en je zal een klein USB kabeltje moeten verbinden om de Chromecast dongle te voorzien van stroom. Na plaatsen van de dongle zet je de televisie aan en zie je een webpagina verschijnen waarop je de Chromecast kan configureren. Deze stappen zijn pijnloos uit te voeren en duren slechts enkele luttele seconden.

Mocht je door een eenvoudige DNS-wijziging al gebruik maken van Netflix in Nederland dan zal je eerst een update moeten binnen halen van de app of wachten tot de dienst (binnenkort) naar Nederland gaat komen, Google heeft YouTube voor de iPhone en Android overigens al voorzien van Chromecast ondersteuning. Na het updaten van de apps is het mogelijk om video’s die je aan het bekijken bent op je smartphone, tablet of PC/Mac direct door te sturen naar de televisie met de Chromecast dongle. Helaas bleek de Google Chome (beta) app op de Mac nog niet helemaal te werken zoals je zou mogen verwachten. Veel video’s namen aardig wat tijd in beslag om de kwaliteit op een goed niveau te krijgen. De resultaten met YouTube en Netflix waren daartegen wel zeer goed te noemen.

Om een video af te spelen via Chromecast druk je op het Chromecast icoon in het bovenste menu. De app zal je nu vragen waarop je de content wil afspelen. Het voordeel is dat de content direct vanaf je thuis netwerk naar de Chromecast wordt gestuurd, waardoor je de app kan verlaten en wat anders kan gaan doen terwijl de video blijft doorspelen op je televisie. Om de video te veranderen keer je terug naar de app en stop je de video en selecteer je een andere film, serie of video.

De conclusie is dat Chromecast een interessant stukje technologie is, maar of het de mainstream vervanger is van Apple’s AirPlay durf ik niet te zeggen. Momenteel is de functionaliteit behoorlijk beperkt, echter is het goed mogelijk dat Google de dongle simpelweg ziet als een test en op een later moment de technologie op een uitgebreidere manier gaat integreren in één van zijn Google TV mediaspelers. Het voordeel van Chromecast is dat het wordt ondersteunt door iOS, Android, Windows, OS X en Chrome OS, terwijl AirPlay standaard alleen werkt op iOS en OSX, waardoor de mogelijkheden al snel een stuk beperkter worden. Daarnaast ligt de prijs van de Chromecast ($39 – nog niet beschikbaar in Nederland) een stuk lager dan de prijs van een Apple TV (€119,-) waarbij we wel moeten opmerken dat er meer mogelijk is met de Apple TV dan alleen AirPlay. Er is voor Google in ieder geval nog een hoop werk te verzetten, maar de start is hoopgevend.

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.