Google heeft vandaag opnieuw een werkende versie getoond van de modulaire Project Ara smartphone. Het project is momenteel in ontwikkeling bij het Google Advanced Technology en Project team en wordt gemaakt door het NK Labs team in Boston. Het gehele project is gebaseerd op een idee van Phonebloks, dat vorig jaar een concept toonde van een modulaire smartphone die gebouwd is uit blokken, en het bracht onlangs een bezoekje aan het NK Labs team om ons de vooruitgang van het huidige prototype, de Spiral One, te laten zien.
Het idee achter een modulaire smartphone is om een basis te hebben waarop alle modulaire onderdelen, zoals bijvoorbeeld de processor of camera, kunnen worden bevestigd. In de video zien we hoe het team momenteel werkt aan de verschillende modules en hoe ze getest worden. Project Ara lijkt sinds het laatste bezoek een flinke vooruitgang te hebben geboekt en volgens NK Labs werkt het systeem om de modules te verbinden een stuk beter. Het huidige Project Ara prototype draait op dit moment nog op Android 4.1 Jelly Bean, echter maakte Google eerder al bekend dat de modulaire smartphone bij lancering op het nieuwe Android 5.0 Lollipop zal draaien.
Daarnaast zijn veel van de onderdelen nu hot swappable, waardoor je ze kan vervangen zonder de smartphone volledig uit te moeten schakelen. Het is nog niet geheel duidelijk hoe het uiteindelijke ontwerp eruit zal komen te zien, maar we vermoeden dat er simpelweg niet heel veel andere oplossingen zijn dan het ontwerp waar nu voor is gekozen.
Ontwikkelaars van het huidige Spiral One prototype kwamen tijdens de ontwikkeling van de modules er ook achter dat de functionaliteit voor ontwikkelaars beperkt is, doordat de modulaire aanpassingen ervoor zorgen dat 50% van de functionaliteit van de chips al in gebruik is. Voor de toekomst zal dit overigens geen probleem zijn, want een custom chip van Toshiba zal dit probleem voor de Spiral Two oplossen.
In 2015 zal Project Ara ook voor consumenten op de markt komen. Onduidelijk is nog wat de prijs wat zal zijn van het moederbord dat alle onderdelen met elkaar moet verbinden, maar volgens de geruchten zal de instapprijs tussen de 35 en 75 euro komen te liggen. De kosten van de losse onderdelen komen daar nog bovenop en zullen via een digitale winkel worden verkocht. Google hoopt bij de lancering ook dat Project Ara bij verschillende providers zal zijn te verkrijgen.
Tijdens een Project Ara ontwikkelaars conferentie op 14 januari zullen we meer te zien krijgen van het volgende prototype, de Spiral Two.