Voor een smartwatch is het niet alleen belangrijk om over een groot aantal handige features te beschikken. Een horloge wordt door veel mensen ook nog altijd gezien als een sieraad en daarom zijn de looks net zo belangrijk. De Huawei Watch lijkt op dit gebied een grote stap te hebben gezet, want op het eerste oog ziet de smartwatch eruit als een klassiek horloge, terwijl het alle functionaliteit van het Android Wear besturingssysteem biedt. In Nederland is de Huawei Watch onder andere bij Coolblue te koop vanaf 399 euro en daarvoor krijg je een aluminium klokje met een lederen polsbandje, een haarscherp scherm en een hartslagmeter. Ook werkt de Huawei Watch met een iPhone, echter verlies je daardoor wel de nodige functionaliteit.
Huawei Watch
Ontwerp
De Huawei Watch die we in deze review behandelen is de zilverkleurige uitvoering met een zwarte leren polsband. De smartwatch ziet er zoals je kan zien op de onderstaande foto uit als een traditioneel horloge, hoewel de analoge wijzerplaat natuurlijk is vervangen door een 1,4-inch scherm. Net als de overige smartwatch producten van dit moment is ook de Huawei Watch met 10,3mm in onze ogen nog een beetje te dik, hoewel het verschil in vergelijking met een normaal horloge niet enorm groot is.
De 42mm metalen behuizing beschikt over een enkele fysieke knop aan de rechterzijde die dient als powerknop. Je kan daarnaast het scherm ook activeren met een polsbeweging. Gebruikers kunnen verder het polsbandje eenvoudig vervangen omdat Huawei niet heeft gekozen voor een eigen mechanisme, zodat je bijvoorbeeld ook het polsbandje van je eigen horloge kan gebruiken.
Het resultaat is een stijlvolle en attractieve smartwatch met een volledig rond scherm die fijn om je pols zit. Helaas lijkt Huawei wat minder aandacht te hebben geschonken aan de oplader, want dit is slechts een magnetische ronde schijf die zich verbindt met de connector aan de achterzijde van de Huawei Watch. Dit zijn vier pinnetjes die precies moeten worden uitgelijnd met de oplader, wat niet altijd direct goed gaat. Het is ook een volledig vlakke oplader, gebruikers kunnen dus in de nacht niet direct de tijd aflezen zonder het horloge op te pakken, zoals dat wel het geval is met de oplader van de Moto 360.
Het ontwerp van de Huawei Watch is unisex en hoewel het formaat van de smartwatch in onze ogen meer mannen dan vrouwen zal aanspreken, is het natuurlijk eenvoudig mogelijk om het horloge te personaliseren door de digitale wijzerplaat te veranderen en het polsbandje.
Hardware
Naast het zeer geslaagde ontwerp is de Huawei Watch ook behoorlijk krachtig op het gebied van specificaties. De smartwatch is voorzien van een 1,4-inch AMOLED-scherm met een resolutie van 400 x 400 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 286 pixels per inch. Het is het scherpste scherm van dit moment op een smartwatch en het ziet er werkelijk prachtig uit. Dankzij de AMOLED-technologie is zwart ook echt zwart, omdat het deze pixels simpelweg individueel kan uitschakelen. Voor een langere accuduur doe je er dan ook verstandig aan om een watchface te gebruiken met een zwarte achtergrond. Het scherm van de Huawei Watch kan altijd aanblijven, maar dan wel in een speciale energiebesparende modus, met een lagere helderheid en minder kleuren. Huawei heeft zelf verder de nodige watchfaces toegevoegd, maar je kan zelf ook nieuwe wijzerplaten downloaden uit de Play Store.
Onder het scherm vinden we de Snapdragon 400-soc van Qualcomm geklokt op 1,2GHz. De chipset wordt bijgestaan door 512MB werkgeheugen en 4GB opslaggeheugen. Over de prestaties zijn we meer dan tevreden, want op geen enkel moment vertoonde het horloge vertragingen en werd alles moeiteloos vloeiend weergegeven.
De Huawei Watch beschikt ook over ingebouwde hartslagmeter. Deze sensor geeft zoals je waarschijnlijk al verwacht je hartslag weer, maar de smartwatch houdt ook bij hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel stappen je hebt gezet. De Daily Tracking-app maakt daarbij onderscheid tussen wandelen, rennen en klimmem. Deze gegevens kun je via de Huawei Watch-app op je Android-smartphone later nog uitgebreid uitlezen. Maak je liever gebruik van Google Fit dan is dat natuurlijk ook mogelijk.
Android Wear
De Huawei Watch draait op Android Wear 5.1.1 en deze nieuwe versie van het besturingssysteem brengt enkele handige nieuwe features, zo kun je door de lijst met notificaties scrollen met een polsbeweging, kun je verbinding maken met een Wi-Fi netwerk en kun je met Emoji reageren op berichten. Overigens werkt het scrollen met een polsbeweging nog niet geheel vlekkeloos, want het duurt even voordat het horloge reageert op de gesture. Het vegen over de watchface werkt in de praktijk dan ook een stuk beter en sneller. Een belangrijkere toevoeging lijkt de ondersteuning te zijn voor Wi-Fi, zodat je smartphone niet in Bluetooth bereik hoef te liggen om notificaties op je Huawei Watch te ontvangen, zoals bijvoorbeeld tekstberichten.
De basis van het Android Wear besturingssysteem is de digitale wijzerplaat, ook wel beter bekend als watchface. Je kan een watchface eenvoudig veranderen door voor een korte periode op de digitale wijzerplaat te drukken. Standaard heeft Huawei al enkele eigen creaties toegevoegd, maar je kan ook watchfaces downloaden via de Android Wear-app en deze vanaf je smartphone installeren op de Huawei Watch.
De notificaties die je via je smartphone ontvangt zijn kaarten die bovenop elkaar worden geplaatst, door te vegen over de kaarten kun je stuk voor stuk je notificaties bekijken. Wanneer je vanaf je wijzerplaat veegt naar links open je het overzicht met apps, waaronder Google Fit, de hartslagmeter, weer, vertaal en meer, veeg je nog een keer naar links dan wordt het Google Now menu geopend voor stemcommando’s. Iedere keer dat er een notificatie binnenkomt trilt het horloge kortstondig, en kun je je pols draaien om onmiddellijk het bericht te lezen. Door op een kaart naar links te vegen kun je de notificatie verwijderen, reageren op een bericht of de app openen op je smartphone. Je kan zelf instellen welke apps notificaties mogen doorsturen.
Huawei Watch met iOS
Net als de overige Android Wear smartwatches werkt ook de Huawei Watch met iOS, door de limitaties van het besturingssysteem van Apple zijn helaas niet alle features aanwezig. Wanneer je de Huawei Watch gepaard hebt met een iPhone, dan ontvang je notificaties voor inkomende gesprekken en berichten, en van apps als Hangouts, WhatsApp, Mail, Gmail, Facebook, Twitter en ga zo maar door. Je kan zelf kiezen welke apps wel of geen notificaties mogen versturen naar het horloge.
De functionaliteit van de Huawei Watch gepaard met een iPhone is wel een stuk beperkter in vergelijking met een Android smartphones. Je kan niet met je stem reageren op een bericht of het ‘Ok Google’ commando gebruiken om een bericht te versturen naar een contactpersoon. Je krijgt alleen de optie om een notificatie te verwijderen of een app te blokkeren. Wel is het mogelijk om de muziek te bedienen en e-mails te dicteren in Gmail. Het horloge is in combinatie met een iPhone duidelijk minder nuttig.
De iOS versie van de Android Wear-app laat je helaas (nog) niet zien welke apps er compatible zijn en ook is het niet mogelijk om een screenshot te maken, iets wat al wel mogelijk is in de Android versie van de app.
Accuduur
Doordat de Huawei Watch niet beschikt over een lichtsensor, hangt de accuduur grotendeels af van de helderheid van het scherm. Hoe helderder het scherm wordt ingesteld, des te korter de accuduur zal zijn. In de twee weken waarin ik het horloge heb getest heb ik geen problemen gehad om de dag door te komen en dat terwijl ik het scherm op de hoogste helderheid had ingesteld en met de ‘always on’ modus ingeschakeld.
Volgens de specificaties van Huawei moet het klokje het twee dagen kunnen uithouden, maar dat is in onze ogen een valse belofte. Wanneer je de Huawei Watch aanschaft dan kun je ervan uitgaan dat je het horloge elke avond moet opladen. De 300mAh accu kan gelukkig relatief snel worden opgeladen. Om de accuduur te verlengen kun je ervoor kiezen om de ‘always on’ feature uit te schakelen of om een zwarte achtergrond te gebruik, echter moet je daarna wel continu het horloge met je pols of via de powerknop activeren om de tijd af te lezen.
Prijzen en configuraties
In Nederland zijn er momenteel vijf verschillende Huawei Watch modellen te koop. Het goedkoopste model is de Huawei Watch Classic Black met een adviesprijs van €399 en daarmee is het horloge bijna net zo duur als de Apple Watch. Verder zijn er ook nog modellen te koop met een metalen band, deze zijn beschikbaar vanaf €449. Huawei heeft al aangegeven dat het in de toekomst ook losse polsbandjes gaat verkopen, echter zijn deze momenteel nog niet beschikbaar in Nederland.