In patentnummer 8,334,704 “Systems and methods for providing a system-on-a-substrate” is te zien hoe de basisfuncties en de architectuur eruit ziet van een Apple SoC. Zoals je al misschien begrijpt uit de naam is een SoC een chip met alles onder één behuizing zoals de processor en het geheugen. Een SoC is daarom ook moeilijk te vergelijken met een traditionele PC die vaak een moederbord heeft waarop een processor, geheugen, en in sommige gevallen ook een grafische kaart op is te vinden. Dankzij de SoC technologie kunnen deze componenten op elkaar worden geplaatst onder de behuizing van één enkele chip.
De Apple A6 SoC die te vinden is in de iPad 4 en de iPhone 4 maakt gebruik van een volledig nieuw ontwerp die nog meer functies kan herbergen zoals een processor, geheugen, codecs, I/O controllers, communicatie chips, accelerometers en nog meer. De technologie is zelfs zo geavanceerd dat bepaalde componenten door elkaar heen kunnen lopen om verdere ruimte te besparen. Deze ruimte zou in de toekomst weer kunnen worden gebruikt voor nieuwe technieken en componenten.
Verder wordt er in het patent ook gesproken over een flexibel circuit board beter bekend als de flex, deze kan worden verbonden met de SoC om nog meer ruimte te maken voor componenten. De flex is min of meer een verbindingsstuk voor één of meerdere componenten die aan de SoC zijn gekoppeld.
Het patent werd door Apple in 2009 ingediend, waarna het zes maanden later de A4 SoC introduceerde in de eerste iPad. Deze SoC werd overigens niet volledig door Apple ontwikkeld, maar in samenwerking met chipproducent Samsung. Met de Apple A6 SoC introduceerde het bedrijf dit jaar de eerste system-on-a-chip die intern is ontworpen, echter wordt de chip nog steeds geproduceerd door Samsung.