Apple heeft afgelopen woensdag via iTunes Connect een herinnering verstuurd aan app-ontwikkelaars dat het de omzetbelasting in de App Store gaat aanpassen. Vanaf 1 januari 2015 zal Apple de omzetbelasting per land gaan berekenen, waardoor we vermoedelijk hogere prijzen kunnen verwachten. Momenteel wordt er in de App Store nog gebruik gemaakt van het gunstige BTW-percentage van Luxemburg, maar daar komt snel verandering in.
In de email aan ontwikkelaars zegt Apple het volgende over de kwestie:
Op 1 januari 2015 zal de omzetbelasting voor apps gaan veranderen in alle gebieden binnen de Europese Unie. De omzetbelasting zal vanaf deze datum gebaseerd zijn op het land waar de klant verblijft in plaats van het gebruik van 1 tarief.
Het aanpassen van de omzetbelasting heeft vermoedelijk te maken met het nieuws van de afgelopen maanden dat Apple verschillende methodes toepast om minder te belasting te betalen in Europa. Een van de methodes is om apps te verkopen via landen met een laag BTW-tarief, waaronder Luxemburg. In plaats van 21 procent belasting te betalen per verkochte app in Nederland gebruikt Apple liever Luxemburg om de transacties van apps af te ronden, waar er slechts 3% aan omzetbelasting wordt berekend.
Het bedrijf uit Cupertino merkt in de mail app dat prijzen in de App Store al omzetbelasting bevatten, maar dat het aandeel voor de ontwikkelaar zonder belasting is berekend. Dit betekent dat ontwikkelaars in feite niks hoeven aan te passen, echter zal dit er vermoedelijk wel voor zorgen dat de prijzen van apps in Nederland verder gaan stijgen.
In 2012 werd de minimumprijs van een App Store app al verhoogd van 79 naar 89 eurocent en met de aankomende veranderingen gaan we vermoedelijk over de 99 eurocent heen.
Eric Bremer
“Het aanpassen van de omzetbelasting heeft vermoedelijk te maken met…..”.
Nee, het vloeit voort uit een aanpassing van de EU-wetgeving m.b.t. BTW. Daarbij is/was tot 1 januari 2015 het land van de verkoper bepalend voor het toepasbare btw-tarief, maar na 1 januari wordt dat het land van aankoop.
Hiermee wordt de oneerlijke concurrentie aangepakt door partijen als Apple, Google en Amazon, die vanuit Luxemburg verkochten (btw 15%, op ebooks zelfs 3%) waardoor zij bij verkoop in Nederland en België (21% btw) meer verdienden bij dezelfde verkoopprijs dan partijen die vanuit NL verkopen, cq tegen lagere prijzen konden verkopen.