LG G3 vs Samsung Galaxy S5

lg-g3-vs-gs-5We zijn inmiddels alweer bijna aanbeland bij de zevende maand van 2014 en op dit moment hebben alle grote fabrikanten, afgezien van Apple, hun nieuwste vlaggenschip op de markt gebracht. In de komende weken leggen wij de LG G3 naast de concurrentie om te kijken of ze nou echt zoveel van elkaar verschillen of dat het simpelweg meer van hetzelfde is.

Vandaag beginnen we met een vergelijking tussen de LG G3 en de Samsung Galaxy S5; maakt het QHD scherm van de G3 het verschil of is het juist een extra last zonder toegevoegde waarde. Maar voordat we beginnen nemen we eerst een kijkje naar het ontwerp.

Ontwerp
Op het eerste oog lijkt de Samsung Galaxy S5 bijna een exacte kopie te zijn van zijn voorganger met afgeronde hoeken en een grote thuisknop aan de voorkant. Toch zijn er wel enige verschillen die direct opvallen en de grootste wijziging is de achterkant met een geporfeerde textuur, dat moet zorgen voor meer grip in de hand. Over dat laatste punt kunnen we het wel eens zijn met Samsung, echter lijkt het nog steeds allemaal wel erg plastic-achtig.

LG kiest met zijn LG G3 voor een iets andere weg, want het bedrijf heeft gekozen voor een soort polycarbonaat dat een stuk harder aanvoelt en ook heeft de achterkant een speciale look meegekregen dat veel op geborsteld metaal lijkt. In vergelijking met zijn voorganger is het een grote stap vooruit, want het glanzende plastic van de LG G2 trok wel heel erg veel vingerafdrukken aan.

In onze ogen heeft de LG G3 een iets luxeuzer uiterlijk, maar dat wil zeker niet zeggen dat de Samsung Galaxy S 5 aanvoelt als een goedkoop product, want de bouwkwaliteit is en blijft van een uitstekend niveau. Mocht je liever een aluminium ontwerp hebben dan is de iPhone 5S, HTC One (M8) of de Ascend P7 mogelijk een betere keuze.

Een ander aspect van het ontwerp is natuurlijk het formaat van het scherm. De Samsung Galaxy S5 heeft een 5,1-inch scherm, terwijl de LG G3 een nog groter 5,5-inch scherm heeft. Je zal misschien denken dat een 5,5-inch smartphone aanzienlijk groter is dan een 5,1-inch Galaxy S5, maar dit is ditmaal niet het geval. Door de dunne bezels (de rand van de behuizing rondom het scherm) is de LG G3 slechts een fractie groter. Het resultaat is een veel groter scherm in een behuizing die bijna net zo groot is, een nadeel dat wel moeten worden opgemerkt, is dat de Galaxy S5 een stuk beter met 1 hand is te bedienen doordat je overal met je vinger kan komen.

Wij vermoeden daarnaast ook dat de bezels op de Galaxy S5 iets breder zijn omdat de behuizing water- en stofbestendig is, iets wat niet kan worden gezegd van de LG G3. Zijn er al verschillende telefoons overleden door waterschade dan is dit zeker een punt om rekening mee te houden.

Scherm
Als je onze website al een tijdje in de gaten hebt gehouden dan zal al verschillende keren hebben gelezen over de meest indrukwekkende eigenschap van de LG G3, het prachtige QHD scherm met 2560 x 1440 pixels. Het gaat hierom een IPS paneel, wat resulteert in natuurgetrouwe kleuren en zeer goede kijkhoeken. Door de hoge resolutie zijn er maar liefst 534 pixels per inch zichtbaar, hoewel je je kan afvragen hoe zichtbaar de verschillen in de praktijk zijn.

De Samsung Galaxy S5 beschikt eveneens over een prachtig scherm, echter is de resolutie van 1920 x 1080 pixels een fractie lager en goed voor 432 pixels-per-inch. Zoals gebruikelijk maakt Samsung gebruikt van de inmiddels welbekende super-AMOLED technologie met wat spetterende kleuren en een hoger contrast, waarvan de ene gebruiker wel zal houden, terwijl het voor de ander misschien net iets teveel is.

Qua kwaliteit ontlopen de schermen van de LG G3 en de Samsung Galaxy S5 elkaar niet veel. Wij zijn van mening dat de extra pixels niet heel veel extra waarde bieden en dat foto’s, video’s en tekst er op beide smartphone simpelweg geweldig uitzien.

Prestaties
Op het gebied van specificaties ontlopen de twee smartphone elkaar niet veel. Onder de motorkap van zowel de LG G3 als de Samsung Galaxy S5 vinden we de quad-core Qualcomm Snapdragon 801 processor geklokt op 2,5Ghz in combinatie met een Adreno 330 GPU en 2GB aan RAM, hoewel de 32GB variant van de LG G3 zelfs nog 1GB RAM extra heeft.

Met de snelheid van de processor zit het wel in orde, echter lijkt het QHD scherm van de LG G3 toch zo nu en dan voor wat lichte lag te zorgen. Laten we niet vergeten dat de GPU flink aan het werk wordt gezet om al deze extra pixels aan te sturen en het zal daardoor in feite altijd minder presteren dan de Galaxy S5, omdat dezelfde chip op de S5 een aanzienlijk lager aantal pixels hoeft te verwerken op het scherm. Heel schokkend zijn de verschillen niet, maar dit is simpelweg een negatief effect van het gebruiken van een QHD scherm.

Camera
Tot op heden zijn er nog weinig grote verschillen op te merken tussen de LG G3 en de Samsung Galaxy S5, maar op papier zijn de grootste verschillen te zien bij de camera module.

LG heeft voor de G3 opnieuw gekozen voor 13-megapixel camera met optische beeldstabilisatie, een functie die niet aanwezig is op de Galaxy S5 en daarnaast zegt LG dat de beeldstabilisatie beter werkt dan op de LG G3. Een speciale laser, die overigens niet met het blote is te zien, helpt de telefoon om sneller scherp te stellen in vergelijking met bijvoorbeeld de camera zijn voorganger. Het maken van een foto is op de LG G3 kinderlijk eenvoudig, door op het scherm tikken stelt de camera automatisch scherp en neemt het een foto.

Op de achterkant van de Samsung Galaxy S5 vinden we een camera met een nieuwe technologie genaamd ISOCELL. Het idee achter de sensor is dat de afzonderlijke pixels van de sensor moeten zorgen voor meer lichtopname. De camera presteert overdag uitstekend en zal op deze momenten zonder problemen je point & shoot camera kunnen vervangen, maar vreemd genoeg zien foto’s er bij weinig belichting een stuk slechter uit, terwijl de ISOCELL op dit punt juist indruk zou moeten maken.

Bij het vergelijken van de camera app’s op beide toestellen valt ons op dat LG G3 niet heel veel handmatige aanpassingen toestaat, niet dat dit overigens nodig is want de prestaties zijn met de automatische modus zeer goed te noemen. Mocht je echter alles kunnen aanpassen dan is de Galaxy S5 de betere keuze.

Wil je dus iets meer handmatige opties dan zou ik persoonlijk kiezen voor de Galaxy S5, kun je niet leven zonder optische beeldstabilisatie dan is vermoedelijk de LG G3 de betere keuze. Beide toestellen ondersteunen verder video opnames in 4K, hoewel de opnametijd beperkt is.

Software
Met de hardware van de Samsung Galaxy S5 en LG G3 zit het wel snor, en nu is een misschien nog wel belangrijker aspect van een smartphone aan de beurt, de software. Beide fabrikanten hebben in de afgelopen 12 maanden hard gewerkt om hun interface een grote opknapbeurt te geven. De schaduwen achter iconen zijn verdwenen en alles oogt een stuk platter, moderner, schoner en strakker. Qua functionaliteit is er door beide fabrikanten echter nog steeds (te) veel toegevoegd.

Op de Samsung Galaxy S5 vinden we functies als MultiWindow (het draaien van meerdere apps in vensters) en Air Gestures (taken uitvoeren zonder de smartphone aan te raken) nog steeds terug. Een nieuwe toevoeging is het Toolbox snelmenu, waarmee je eenvoudig op elk moment vijf snelkoppeling kan oproepen van je favoriete apps. Download Booster combineert je WiFi verbinding met 4G voor nog hogere snelheden, hoewel we iedereen aanraden je bundel van je abonnement goed in de gaten te houden bij het gebruik van deze functie.

Het probleem dat we nog steeds hebben met TouchWiz is dat het voornamelijk nog steeds een hoop gimmicks zijn. Deze zijn misschien leuk om eens te laten zien op een verjaardag, maar echt veel heb je er niet aan en hoewel alles er wat moderner uitziet is het in de basis nog steeds exact dezelfde software met een nieuwe look.

De interface van de LG G3 ziet er in onze ogen een stuk mooier uit en is minder kleurrijk in vergelijking het wat te drukke TouchWiz van de Galaxy S5 of de Optimus UI van de LG2. Net als op de Galaxy S5 is het mogelijk om meerdere apps naast of boven elkaar te draaien in een venster en dit werkt dankzij het enorme 5,5-inch scherm zeer goed. Apps die weinig toegevoegde waarde bieden zoals QSlide of QMemo zijn nog verborgen in het notificatiescherm, zodat je hiervan geen last hebt als je ze niet gebruikt.

Beide smartphones proberen iets teveel te doen om zichzelf te onderscheden, maar als we moesten kiezen dan zouden we gaan voor de strakkere interface van de LG G3.

Extra’s
We hebben de basispunten van de telefoons behandeld, maar bieden ze ook nog wat extra’s ten opzichte van de concurrentie? Als je je snel zorgen maakt om de accuduur dan is het goed om te weten dat de achterkant van beide telefoons te vervangen, net als de accu, en qua connectiviteit zijn de gebruikelijke opties aanwezig zoals NFC en een infrarood poort.

Maar Samsung zou Samsung niet zijn als ze niet wat speciaals hebben en dat is ook met de Galaxy S5 het geval. Onder de camera op de achterkant is namelijk een hartslagmeter te vinden en in de thuisknop is een vingerafdrukscanner geïmplementeerd om eenvoudig de telefoon te ontgrendelen of om transacties af te ronden.

De LG G3 biedt dit soort functionaliteit niet en is in de basis een traditionele smartphone zonder veel poespas, hoewel we de vingerafdrukscanner van de Galaxy S5 zeker wel zien als een toegevoegde waarde en ook graag hadden gezien op de LG G3.

Conclusie
Het maken van een conclusie is lastig, want in de basis verschillen de LG G3 en Samsung Galaxy S5 niet eens zo gek veel van elkaar. Ze hebben beide hun eigen voor- en nadelen en het zal vooral afhangen van de voorkeuren van de gebruiker. Zo is de Galaxy S5 bijvoorbeeld water- en stofbestendig, terwijl de LG G3 weer mooier is om te zien en is uitgerust met een QHD scherm.

De keuze is aan jou.

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.