Sony Xperia Z2 vs HTC One (M8)

Nieuws

Sony-Xperia-Z2-vs-All-New-HTC-OneTijdens het Mobile World Congress in Barcelona introduceerde Sony zijn nieuwste en beste smartphone tot heden: de Sony Xperia Z2. Op het eerste gezicht lijkt de Xperia Z2 als twee druppels water op zijn voorganger, maar toch brengt dit nieuwe model een aantal belangrijke verbeteringen, waaronder een beter scherm, een snellere processor, meer RAM capaciteit en uitgebreidere camera functies. Daarnaast ziet de telefoon er niet alleen van binnen mooi uit, want ook het ontwerp is van hoge kwaliteit. De Sony Xperia Z2 behoort dan momenteel ook tot de absolute top in het Android landschap.

Een smartphone die ook in deze categorie past is de nieuwe HTC One M8. Net als de Sony Xperia Z2 is het een prachtig product met snelle hardware en een hoop functionaliteit. Van het externe ontwerp tot de hardware onder de motorkap, op elk aspect kan de HTC One M8 de strijd aan met de Sony Xperia Z2.

Ontwerp
De Sony Xperia Z1 was eind 2013 al een prachtige smartphone om te zien en hetzelfde kan worden gezegd van zijn opvolger, de Sony Xperia Z2. Sony is er opnieuw in geslaagd om een klassiek en stijlvol ontwerp te ontwikkelen. Aan de voor- en achterkant is er gebruik gemaakt van glas, terwijl een aluminium frame de zijkanten moet beschermen en alle poorten zijn verborgen achter een klepje. Deze klepjes zijn benodigd, aangezien de Sony Xperia Z2 water- en stofbestendig is.

Qua uiterlijk lijkt de HTC One M8 veel op zijn voorganger, echter bestaat de behuizing dit jaar voor 90% uit metaal, terwijl dit vorig jaar nog slechts 70% was. Het is in ieder geval duidelijk dat zowel de Sony Xperia Z2 als de HTC One M8 de mooiste Android smartphones op de markt zijn met hoogwaardige materialen. De nieuwe HTC One (M8) is echter niet water- en stofbestendig, maar wel beschikt het over een ingebouwde infrarood poort voor het bedienen van je televisie, stereo-installatie en meer.

Sony-Xperia-Z2-vs-All-New-HTC-One (1)Beide smartphones kunnen overigens niet worden gezien als compacte smartphones. De Sony Xperia Z2 meet 146,8 x 73,3 x 82mm en is daardoor fors te noemen. Het is ook zeker niet één van de lichtste smartphones op de markt met een gewicht van 163 gram. De HTC One M8 meet 146,4 x 70,7 x 9,4mm en is daardoor een fractie kleiner dan zijn concurrent, echter is het scherm van de Xperia Z2 wel 0,2-inch groter. HTC’s nieuwste creatie weegt 160 gram en is daarmee net als de Xperia Z2 één van de zwaardere smartphones op de markt. Het hogere gewicht zal vermoedelijk worden veroorzaakt door het gebruik van metaal.

Op de voorkant van de HTC One (M8) en Sony Xperia Z2 zijn ook nog eens stereo speakers te vinden, zodat ze beide erg geschikt zijn voor het luisteren van muziek en het bekijken van video’s. De HTC One (M8) lijkt hier echter licht in het voordeel te zijn dankzij de gebruikte BoomSound versterkers.

Scherm
De schermen die Sony gebruikte voor zijn high-end smartphones waren kort gezegd zeer teleurstellend te noemen, vooral in vergelijking met de concurrentie. Het goede nieuws is dat dit probleem niet langer aanwezig is op de Sony Xperia Z2, want het Japanse bedrijf zegt dat de Z2 beschikt over het beste scherm ooit op een Sony smartphone. Het resulteert in een scherm met prachtige levendige kleuren, geweldige kijkhoeken, haarscherpe beelden en een hoge helderheid, stuk voor stuk punten waarop zijn voorgangers teleurstellend presteren. De technische specificaties van het scherm tonen aan dat het om een 5,2-inch IPS LCD paneel gaat met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (424 pixels-per-inch).

Ondanks het feit dat de nieuwe HTC One (M8) bijna net zo groot is als de Sony Xperia Z2, zal het gebruik gaan maken van een iets kleiner scherm. Het verschil qua grootte is overigens slechts 0,2-inch, maar het is toch een klein voordeeltje voor Sony. Over het scherm van de HTC One (M8) kunnen we alleen maar positief zijn, want het super-LCD 3 scherm zorgt voor geweldige kijkhoeken, een groot kleurengamma en een nog hogere helderheid in vergelijking met zijn voorganger.

Android
Sonys-custom-Android-UI-vs-HTC-Sense-6.0Sony zal de Xperia Z2 in mei lanceren met Android 4.4 KitKat en natuurlijk zijn eigen skin en interface. De interface die Sony heeft ontwikkeld voor de Z2 verschilt gelukkig niet veel van de standaard Android ervaring. Alle menu’s en standaard apps zijn qua uiterlijk wel onder handen genomen, maar daardoor is het ontwerp lekker consistent en heeft alles dezelfde stijl gekregen. Verder kun je als gebruiker kiezen tussen verschillende thema’s als je geen fan bent van de standaard kleuren.

De aanpak van HTC is een stukje anders, want de Sense 6 interface in combinatie met Android 4.4 KitKat zorgt voor de nodige veranderingen, waaronder natuurlijk de toevoeging van BlinkFeed dat vorig jaar zijn debuut maakt op de originele HTC One. BlinkFeed haalt automatisch content op van de sociale netwerken en je favoriete nieuwsbronnen, zodat je het laatste nieuws waarin jij geïnteresseerd bent direct kan zien op het scherm. Verder zijn er een aantal nieuwe gestures toegevoegd, zodat je het scherm aan kan zetten door er twee keer op te tikken, en wordt er nu gebruik gemaakt van knoppen op het scherm in plaats van de fysieke knoppen van zijn voorganger.

Processor & Geheugen
Qualcomm staat sinds jaar en dag al bekend om zijn krachtige processor voor smartphones en de nieuwste creatie is dan ook te vinden in zowel de HTC One (M8) als de Sony Xperia Z2. Het gaat hier om de Snapdragon 801-soc, oftewel de MSM8974AB. Deze processor heeft vier Krait 400 cores geklokt op 2,3GHz en een Adreno 330 GPU geklokt op 550MHz. Het resulteert voor beide smartphones in geweldige prestaties en in Android is dan ook geen enkel moment lag te bespeuren.

De Sony Xperia Z2 heeft misschien een klein voordeel, want het beschikt over 3GB aan DDR3 RAM, terwijl de HTC One (M8) het moet doen met 2GB aan DDR2 RAM. Toch zal dit geen enorm verschil maken, hoewel de Xperia Z2 hierdoor misschien iets meer futureproof is.

Qua opslag is de Sony Xperia Z2 met 16GB aan opslagruimte uitgerust met gelukkig ondersteuning voor microSD tot maximaal 64GB. De HTC One (M8) is te verkrijgen met 16GB of 32GB aan opslagruimte, en zal ook ondersteuning bieden voor microSD.

Camera
De Sony Xperia Z2 gebruikt een camera die qua hardware identiek aan zijn voorganger. Dit hoeft overigens niet als een negatief punt te worden gezien, van de Xperia Z1 is een geweldige smartphone voor het maken van goede foto’s. De foto’s die genomen zijn met de Sony Xperia Z2 tonen in ieder geval ook aan dat het toestel ook hier goed zal presteren. De 20,7-megapixel camera heeft een 1/2.3” CMOS sensor met een pixelgrootte van 1,1µm en een Sony G Lens. Verder zit de smartphone volgestampt met coole functies zoals 4K ondersteuning, 120fps slow-motion video’s, achtergrond blurren, scherpstellen na het schieten van een foto en nog veel en veel meer.

xperia-z2-gallery-05-waterproof-super-durable

Op de achterkant van HTC One (M8) via we een zogeheten Duo Camera, en zoals de naam al zegt gaat het hier om twee verschillende camera’s. De vernieuwde 4MP UltraPixel camera heeft een 1/3.0 sensor met een pixelgrootte van 2µm en een diafragma van f/2.0. De tweede camera zal worden gebruikt om diepte informatie te vergaren, waardoor er wat leuke effecten mogelijk zijn. Je kan nu bijvoorbeeld het focuspunt veranderen nadat de foto al is geschoten.

Daarnaast zit er op de voorkant van de HTC One (M8) ook nog een 5-megapixel camera met een wijdhoeklens en HDR ondersteuning, waarmee je zonder twijfel geweldige selfies zal kunnen maken. De Sony Xperia Z2 heeft op de voorzijde gebruik gemaakt van een 2,2-megapixel camera, dat voor de gebruikelijke doeleinden ook meer dan voldoende zal zijn.

Conclusie
Sony en HTC hebben met respectievelijk de One (M8) en de Xperia Z2 goed werk geleverd en samen met de Galaxy S5 lijken ze het te moeten uitvechten om de koppositie. Beide smartphones zijn niet radicaal anders in vergelijking met de voorgangers, maar wel introduceren ze een aantal upgrades, waaronder de toevoeging van een groter scherm, snellere processor en een betere camera.

Het blijft lastig te zeggen welke van de twee de beste keuze is, maar als je van fotograferen houdt dan zal de 20,7-megapixel naar alle waarschijnlijkheid beter presteren in vergelijking met de UltaPixel camera van HTC One (M8). Wil je liever een volledig aluminium ontwerp met een prachtige interface? Dan is de HTC One (M8) in onze ogen de beste keuze. Wij zijn er van overtuigt dat je bij deze twee smartphones geen verkeerde keuze kan maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*