Sony Xperia Z2 vs Samsung Galaxy S5

Het gevecht op de smartphone markt gaat in 2014 onverminderd verder, en de eerste high-end Android smartphones van dit jaar zullen de Sony Xperia Z2 en Samsung Galaxy S5 zijn. Beide smartphones zijn enorm krachtig en zitten vol met functies, maar welke is nou de beste? We hebben de Xperia Z2 en Galaxy S5 speciaal voor jou met elkaar vergeleken.

Xperia Z2 vs Galaxy S5: Bouwkwaliteit

Het ontwerp van de Sony Xperia Z2 lijkt veel op dat van de Sony Xperia Z2, voornamelijk door het aluminium frame en de glazen voor- en achterkant. Misschien is het nog niet zo stijlvol als een iPhone 5S of een HTC One, maar Sony komt wel steeds dichterbij. Een ander groot pluspunt van de Xperia Z2 is dat het toestel IP58 gecertificeerd is, wat in de praktijk betekent dat het water- en stofbesteding is. De telefoon meet 146,8 x 73,3 x 8,2mm en is daardoor vrij slank, echter zijn de bezels aan de boven- en onderkant wel groot te noemen. Het toestel weegt 163 gram en ligt lekker in de hand, zonder dat het te licht of te zwaar aanvoelt.

Op het eerst oog is de Samsung Galaxy S5 minder indrukwekkend. De behuizing is net zoals met zijn voorgangers nog steeds gemaakt van plastic. Het ontwerp is echter niet exact hetzelfde gebleven, want de hoeken zijn iets minder afgerond, en de achterkant heeft kleine perforaties,  waarmee het wel de aandacht weet te trekken, maar dat zorgt er niet voor dat de Samsung S5 er net zo aantrekkelijk uitziet als een glazen of metalen behuizing van de Z2. De Samsung Galaxy S5 is net als de Xperia Z2 water- en stofbestendig, maar het is IP67 gecertificeerd, waardoor het minder water, maar meer stof kan weerstaan. Het toestel meet 142 x 72,5 x 8,1mm en is daardoor vooral in de lengte kleiner dan de Xperia Z2, en dat geldt ook voor het gewicht van 145 gram.

In onze ogen is de bouwkwaliteit van de Sony Xperia Z2 beter en zijn de afmetingen in het voordeel van de S5.

Xperia Z2 vs Galaxy S5: Scherm

De Sony Xperia Z2 beschikt over een 5,2-inch IPS scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, resulterend in een pixeldichtheid van 424 pixels-per-inch. Het is een helder scherm dat gebruik maakt van de Live Colour LED technologie om kleuren er natuurlijker uit te laten zien, zonder ze te verzadigen.

De Samsung Galaxy S5 is uitgerust met een 5,1-inch super-AMOLED scherm met dezelfde 1080p resolutie en een pixeldichtheid van 432 pixels-per-inch. Samsung staat al tijden bekend om zijn sterke schermen en de Galaxy S5 is hierop geen uitzondering. Het is helder, kleurrijk, beschikt over een enorm contrast en individuele pixels zijn gewoonweg niet zichtbaar.

Beide schermen zijn geweldig, maar als we toch moeten kiezen dan gaan we voor de Samsung Galaxy S5 vanwege het uitmuntende contrast.

Xperia Z2 vs Galaxy S5: Prestaties

De Sony Xperia Z2 heeft een 2,3Ghz quad-core Snapdragon 801 processor met 3GB aan RAM, terwijl de Samsung Galaxy S5 een 2,5GHz quad-core Snapdragon 801 processor heeft, echter met slechts 2GB aan werkgeheugen. Dit betekent dat de processor van de Galaxy S5 een fractie sneller is, maar dat de Xperia Z2 beschikt over meer werkgeheugen. Beide producten zijn simpelweg geweldige smartphones op het gebied van prestaties, maar het extra werkgeheugen van de Xperia Z2 zal waarschijnlijk meer voordelen opleveren dan een iets sneller geklokte processor.

Xperia Z2 vs Galaxy S5: Camera

De Sony Xperia Z2 heeft een 20,7-megapixel camera met dezelfde Exmor RS sensor die Sony eerder ook al gebruikte voor de Xperia Z1 en Xperia Z1 Compact. Het kan daardoor simpelweg prachtige foto’s maken en functies als Timeshift halen nog meer uit de camera. Daarnaast kunnen er ook video’s worden opgenomen in 4K op 30 frames per seconde en 1080p op 60 frames per seconde. De camera op de voorkant heeft een 2,2-megapixel sensor.

Op de achterkant van de Samsung Galaxy S5 vinden we een 16-megapixel ISOCELL camera, waardoor de maximale resolutie van een foto iets lager ligt in vergelijking met de Xperia Z2, maar op je computer, fysieke foto en smartphone zullen ze er prachtig uitzien. Verder beschikt het over dezelfde functies als de Xperia Z2 en kan het ook video’s opnemen in 4K (30fps) of 1080p (60fps). Net boven het scherm vinden we een 1,9-megapixel camera.

Beide smartphones doen het zeer goed op camera gebied, maar de 20,7-megapixel resolutie zorgt ervoor dat de Sony Xperia Z2 op dit vlak wint.

Xperia Z2 vs Galaxy S5: Accu & opslag

De Sony Xperia Z2 beschikt over een 3200mAh accu, die goed moet zijn voor 740 uur in standby of 19 aan beltijd, terwijl de 2800mAh accu van de Samsung Galaxy S5 goed is voor 390 uur in standby of 21 uur aan beltijd. Wanneer je veel belt dan zal je de Samsung Galaxy S5 mogelijk een betere keuze zijn.

Een Sony Xperia Z2 heeft standaard 16GB aan opslaggeheugen dat kan worden uitgebreid door middel van een microSD kaart, maar de Galaxy S5 biedt de keuze uit 16GB of 32GB en heeft ook ondersteuning voor microSD tot maximaal 128GB.

Beide smartphones ondersteunen Wi-Fi, 3G, 4G, Bluetooth 4.0 en NFC, maar de Galaxy S5 heeft ook een infrarood poort.

Xperia Z2 vs Galaxy S5: Conclusie

Sony en Samsung hebben er echt alles aan gedaan om een geweldige smartphone te maken, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. De Sony Xperia Z2 heeft een veel betere bouwkwaliteit, meer werkgeheugen en een betere camera, terwijl de Galaxy S5 meer opslag heeft en beschikt over een infraroodpoort.

De basis van de Sony Xperia Z2 lijkt wat beter te zijn, maar we moeten niet vergeten dat de Samsung Galaxy S5 ook nog beschikt over een vingerafdrukscanner en hartslagmeter, terwijl deze opties niet op de Xperia Z2 zijn te vinden. Als dat functies zijn die je wilt gebruiken dan zal je automatisch moeten gaan voor de Galaxy S5, maar in onze ogen is de Xperia Z2 een betere allrounder.

Een Sony Xperia Z2 kopen is vanaf 7 april mogelijk in Nederland voor een adviesprijs van 649 euro.

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.