In een wereld waar onze huizen steeds slimmer worden, groeit ook ons energieverbruik. Van gaming PC’s tot servers, van smart home apparaten tot het opladen van je elektrische auto. En dan komt de energierekening binnen… al die technologie vreet stroom. Hoe zorg je er nu voor dat je niet te veel betaalt voor je energieverbruik? Door de juiste energieleverancier te kiezen kun je behoorlijk wat besparen op alle tech die je dagelijks gebruikt.
De afgelopen jaren zijn de energieprijzen flink omhooggeschoten, waardoor steeds meer mensen zich bewust bezighouden met hun energieverbruik. Een slimme zet, vindt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer. “De energiemarkt is de afgelopen jaren heel erg snel veranderd. Momenteel zijn de energieprijzen weer redelijk stabiel, maar nodige internationale spanningen – zoals oorlogen – kunnen voor onzekerheid zorgen. Energiekosten die de ene maand nog in een dip zitten, kunnen de maand daarna zomaar weer oplopen.”
Energie vergelijken kan daarom lonen, want zo vind je een energieleverancier die past bij je verbruik. “Voor tech-liefhebbers met veel apparaten kan het type energiecontract een groot verschil maken,” legt Kerkhof uit. “Bij een hoog en constant verbruik, zoals bij thuiswerkers, kan een vast contract met een gunstig tarief de beste keuze zijn. Voor nachtelijke gamers kan een dynamisch contract interessant zijn. Je profiteert dan van de lagere tarieven in de late avond en nacht wanneer de energievraag daalt.”
Voordat je op zoek gaat naar de beste energieleverancier, is het belangrijk om te weten hoeveel energie je tech-apparaten eigenlijk verbruiken. Een moderne gaming PC met een deftige setup verbruikt ongeveer 500 watt. Game je 3 uur per dag? Dan kost je dat zo’n 550 kWh per jaar. Met de huidige stroomprijzen van gemiddeld 0,30 euro per kWh kost gamen je dus al ruim 165 euro per jaar. Het verbruik van een NAS of thuisserver die 24/7 draait is afhankelijk van het type processor, de soort schijf en het aantal schijven. Maandelijks komt het gemiddeld neer op een paar euro aan extra energiekosten.
Tel daarbij je smartphones, tablets, smart TV en andere apparaten op en je verbruikt schiet maandelijks al gauw ongezien de lucht in. “Veel mensen onderschatten hoeveel stroom hun elektronische apparaten verbruiken, vooral in stand-by modus”, aldus Kerkhof. “Slimme stekkers kunnen helpen om dit sluipverbruik in kaart te brengen en te verminderen. Schakel apparaten ook uit wanneer je deze niet gebruikt of bouw zelf een energiezuinige server.”
Ga je een nieuwe energieleverancier kiezen? Let dan op de volgende punten: