Minder dan twee maanden nadat er een einde leek te zijn gekomen op de populaire streamingdienst Popcorn Time, waarmee films illegaal kunnen worden gestreamd via het BitTorrent-protocol, is er een nieuwe site verschenen. De nieuwe site, popcorn-time.se, circuleerde al enige tijd rond sinds de start van 2016 en volgens de makers wordt ‘deze Popcorn Time dienst nooit offline gehaald’.
De Popcorn Time software is beschikbaar voor Android 4.0+, iOS 7+, OS X 10.7+, Windows XP+ en Linux. Volgens de beheerders van de site zoekt Popcorn Time-app automatisch de beste versie van een film en begint het streamen direct. De illegale gratis dienst belooft films in High-Definition, inclusief ondertiteling. In de software zit ook een VPN-systeem verwerkt waarmee gebruikers naar eigen zeggen anoniem kunnen surfen.
In oktober bracht een beheerder van Popcorn Time naar buiten dat de site niet offline is gehaald, maar dat een buitenstander heeft geknoeid met de site. “In de laatste dagen is er iemand bezig geweest met onze infrastructuur, met name onze DNS dienst, we kunnen onze provider Gandi.net niet overtuigen wie we zijn en dat we online willen blijven”, aldus Popcorn Time.
Popcorn Time werd in 2014 gelanceerd en maakt gebruik van BitTorrent om films en series gratis en illegaal te streamen naar gebruikers. De dienst verdween onder druk van de MPAA (Motion Picture Association of America), maar is nu ‘sterker terug dan ooit’. Begin 2015 zou de dienst per dag meer dan 100.000 keer zijn gedownload met een totale userbase van 4 miljoen gebruikers.
Sinds 1 april 2014 is het in Nederland illegaal om dit soort content te downloaden. Het schenden van de auteursrechten valt onder het civiel recht. Dit betekent dat justitie en politie niet actief op zoek gaan naar particulieren die downloaden, echter kunnen rechthebbenden via een civiele procedure wel hun recht halen. Vooral bij het gebruik van het BitTorrent-protocol is het relatief eenvoudig om het IP-adres van een gebruiker te achterhalen, waarmee een rechthebbende naar de rechter kan stappen om de providers te dwingen om de privé-gegevens af te geven.
In Nederland is filmdistributeur Dutch Filmworks al bezig met de voorbereiding van een civiele zaak tegen een groep particulieren. Mocht de filmdistributeur erin slagen, dan kunnen illegale downloaders mogelijk een claim in hun brievenbus verwachten. Bij dit soort zaken is het dus uitermate belangrijk om gebruik te maken van een VPN-dienst, zodat je in ieder geval niet je eigen IP-adres vrijgeeft.
[sc:adsense-tekst ]