Apple en een aantal van zijn partners zijn naar verluidt op zoek naar manieren om de productie van de iPhone te verplaatsen naar de Verenigde Staten. Het bedrijf uit Cupertino lijkt daarmee alvast rekening te houden met de nieuwe wetten die door president-elect Donald Trump zijn aangekondigd voor Amerikaanse bedrijven die hun producten produceren in het buitenland.
Volgens het Japanse Nikkei heeft Apple de kwestie besproken met zijn belangrijkste partners, waaronder Foxconn en Pegatron. Het bedrijf zou beide producenten hebben gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om hun productielijnen van China naar de Verenigde Staten te brengen. Pegatron zou hebben aangegeven dat dit geen optie vanwege de kosten van deze overgang.
Apple zou zich daarom specifiek richten op zijn partnerschap met Foxconn, mocht Donald Trump inderdaad besluiten om Apple te ‘dwingen’ om de iPhone in de Verenigde Staten te produceren. De voorzitter van Foxconn voelt er volgens het rapport niet veel voor om de productielijnen naar Amerika te brengen, grotendeels vanwege de aanzienlijke toename van kosten. Volgens de anonieme bron wordt er rekening gehouden met een verdubbeling van de productiekosten wanneer de overstap werkelijkheid wordt.
Hoe serieus we het gerucht moeten nemen is overigens nog maar de vraag, want Apple is verreweg de grootste klant van Foxconn. Het bedrijf uit Cupertino is verantwoordelijk voor 50 procent van de totale omzet, waardoor het in onze ogen onwaarschijnlijk is dat het niet mee wil werken aan een overstap naar de Verenigde Staten.
Vorig jaar zei Apple-ceo Tim Cook in een interview met 60 minutes dat er in Amerika gewoon niet genoeg geschoolde werknemers zijn voor de productie van iPhones. Een bron die bekend is met het productieproces van de iPhone is eveneens van mening dat het moeilijk zal zijn om de smartphone op grote schaal te produceren in de Verenigde Staten.
“Om iPhones te produceren, zullen er ook een groot aantal leveranciers in de buurt moeten zijn om alle benodigde componenten te leveren en deze zijn momenteel niet aanwezig in de Verenigde Staten. Zelfs als Trump besluit om importheffingen tot 45 procent te hanteren, bestaat er nog steeds een kans dat Apple besluit om de productie in het buitenland voort te zetten, zolang de kosten lager uitvallen dan het bedrag dat moet worden geïnvesteerd in de Amerikaanse productielijnen”, aldus de anonieme bron.