De iPhone 6S en iPhone 6S Plus zijn volgens Apple de meest innovatieve smartphones van dit moment, maar we hadden ook niet anders verwacht van het bedrijf dat doorgaans alle superlatieven eruit gooit tijdens de jaarlijkse presentatie. De grote vraag is echter natuurlijk of de consument er net zo over denkt.
Dit jaar hebben we te maken met een tussenjaar, oftewel een “S” generatie. Apple heeft daarom weer gekozen voor hetzelfde ontwerp, desondanks is de lijst met nieuwe features en verbeteringen groter dan ooit. Dat is overigens ook nodig, want de Android smartphones van de afgelopen 12 maanden beschikken al enige tijd over een groot aantal features die Apple pas met de iPhone 6S en iPhone 6S Plus heeft geïntroduceerd.
Twijfel je nog over de aanschaf van de iPhone 6S of iPhone 6S Plus, dan hebben we voor jou vijf redenen op een rij gezet waarom jij mogelijk de overstap moet overwegen.
[sc:inpost-tekst ]iPhone 6S en iPhone 6S Plus
Camera
Apple maakt al sinds de komst van de iPhone 4S gebruik van een camera met een maximale resolutie van 8-megapixels, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. De iPhone 6S en iPhone 6S Plus beschikken namelijk over een nieuwe 12-megapixelcamera met ondersteuning voor 4K video’s. Helaas is de diafragma van f/2.2 hetzelfde gebleven, terwijl de concurrentie juist dit jaar nieuwe camera’s introduceerde met een grotere diafragma, zoals de Galaxy S6 (f/1.9) en LG G4 (f/1.8). Het voordeel van deze modules is dat de lens meer licht doorlaat, waardoor foto’s er bij minder licht beter uit komen te zien.
Toch is de nieuwe sensor een flinke upgrade en blijven de iPhone 6S en iPhone 6S Plus zeker niet achter bij de concurrentie op andere gebieden. De sensor voegt niet alleen meer pixels toe, maar positioneert de rode, groene en blauwe filters dichterbij de bovenkant van de pixels ten opzichte van voorgaande ontwerp, een verandering die volgens Apple moet resulteren in een accuratere kleurweergave. Verder gebruikt de camera een technologie genaamd deep trench isolation, waarbij het licht dat wordt opgevangen door de ene pixels niet de kwaliteit van de omliggende pixels beïnvloed. Dit zorgt voor minder ruis en foto’s van hogere kwaliteit bij minder licht. Nieuw is de laatst genoemde technologie overigens niet, want Samsung gebruikt dezelfde technologie voor zijn eigen ISOCELL modules, die te vinden zijn aan de achterzijde van de Galaxy S6, S6 Edge en S6 Edge+.
Een andere feature van de camera op iPhone 6S/6S Plus zijn de Live Photos. Deze feature neemt enkele beelden voor en na het maken van de foto, zodat je eigenlijk een geanimeerde afbeelding krijgt die begint te spelen wanneer je op het nieuwe 3D Touch Display drukt. Vergelijkbare ideeën zagen we in voorgaande al op de toestellen van HTC, BlackBerry en Nokia, zonder groot succes overigens.
3D Touch
Voor de aankondiging van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus werd er al maanden druk over gespeculeerd, maar zoals verwacht beschikken beide modellen over een drukgevoelig 3D Touch touchscreen. Het scherm van de iPhone 6S/6S Plus is daardoor in staat om te meten hoeveel druk een gebruiker uitoefent op het scherm. Een diepere/hardere druk geeft je nieuwe opties bij bepaalde apps, zoals bijvoorbeeld Mail.
Je kan bijvoorbeeld een preview van een e-mail oproepen door een 3D Touch aanraking uit te voeren, waarna je direct een preview van de e-mail ziet, laat je het scherm los dan wordt het overzicht van alle e-mails getoond, druk je nog een fractie harder dan wordt de e-mail in zijn geheel weergegeven. Dit werkt verder verder ook voor visitekaartjes en weblinks in de berichten-app, Safari of e-mail. Daarnaast kun je ook direct bepaalde opties in een app openen, druk je bijvoorbeeld op de camera-app dan kun je de selfie mode starten of de navigatie starten naar je huis of werk door met 3D Touch op de Kaarten-app te drukken.
Prestaties
De iPhone 6S en iPhone 6S Plus worden aangedreven door de nieuwe Apple A9-soc in combinatie met 2GB werkgeheugen. Apple claimt dat deze chipset qua CPU 70% sneller is dan zijn voorganger, terwijl de grafische prestaties maar liefst 90% hoger liggen. Of je deze verbeteringen direct gaat opmerken is nog maar de vraag, maar duidelijk is wel dat beide smartphones in ieder geval zijn voorbereid op de toekomst.
Vermoedelijk wordt de Apple A9-soc ook geproduceerd op een kleiner 14nm-procedé, wat als voordeel heeft dat het betere prestaties biedt, terwijl de chip tegelijkertijd ook minder energie verbruikt. De accuduur is daardoor hetzelfde gebleven, ondanks het feit dat de capaciteit van 1810mAh naar 1715mAh is geslonken.
iOS 9 en Siri
De Apple A9-soc bevat ook een M9 coprocessor en deze chip is in staat om de data van alle overige sensoren individueel te verwerken, zodat de hoofdprocessor niet continu wordt belast. De M9 maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk dat de microfoon van de iPhone 6S en 6S Plus altijd meeluistert. Je kan Siri dankzij deze chip altijd activeren met het commando “He Siri”, zonder dat je iPhone is verbonden met een stopcontact. De virtuele assistent kan in iOS 9 de stem van zijn eigenaar herkennen, zodat het niet op iedereen reageert die “He Siri” zegt.
Het iOS 9 besturingssysteem brengt ook een aantal vernieuwingen naar Siri, zoals Proactive waarbij Siri automatisch inkomende berichten kan lezen en kan verwerken in je agenda, een uitgebreidere zoekfunctie die online en offline content samenvoegt, een volledig overzicht van alle iOS 9 features lees je overigens hier.
Sterkere behuizing
Vorig jaar werd er kort na de lancering veel gesproken over de behuizing van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Verschillende consumenten claimden (#bendgate) dat de behuizing al zou buigen wanneer je de iPhone 6 of 6 Plus dagelijks in je broekzak zou dragen. In onze ogen was het een storm in een glas water, want na het toestel een jaar te hebben gebruikt is mijn iPhone 6 nog altijd kaarsrecht en opmerkelijk genoeg hoorden we enkele maanden na de release ook vrijwel niemand meer over het probleem.
Toch heeft Apple het probleem serieus genomen, want voor de iPhone 6S en 6S Plus is er gekozen voor een sterker soort aluminium uit de 7000-serie. Hetzelfde aluminium wordt ook al gebruikt voor de Apple Watch Sport en zou twee keer de hoeveelheid druk kunnen weerstaan in vergelijking met het aluminium uit de 6000-serie van de iPhone 6 en 6 Plus.
Conclsuie
De iPhone 6S en 6S Plus zijn zonder twijfel twee smartphones met enkele indrukwekkende features. We moeten toegeven dat een aantal functies niet volledig uniek zijn, echter zijn we van mening dat je moet kijken naar het totaalplaatje. Er is simpelweg nog steeds geen enkele Android smartphone op de markt die dezelfde vloeiende gebruikerservaring kan bieden als Apple. In Nederland worden beide toestellen op vrijdag 2 oktober verwacht.
[sc:iphone6s6spluspreorder ] [sc:adsense-tekst ]