De Honor 10 werd vorige week in Nederland gelanceerd en is gezien zijn prijs en uitstekende specificaties een interessante keuze voor prijsbewuste consumenten. Het toestel heeft echter stevige concurrentie kregen van de OnePlus 6, die ook sinds vorige week beschikbaar is. Zowel OnePlus als Honor staan bekend om het leveren van krachtige hardware tegen betaalbare prijzen, maar wat zijn de verschillen?
Honor 10 versus OnePlus 6
Het frame van de Honor 10 en OnePlus 6 is gemaakt van aluminium en de behuizing wordt afgedekt met een voor- en achterkant van glas. De Honor 10 heeft een opvallende afwerking gekregen met 15 lagen van 3D-glas, waardoor het lijkt alsof de kleur verandert afhankelijk van de kijkhoek. Consumenten kunnen kiezen uit blauw/paars, zwart en glanzend zilver. De OnePlus 6 is te verkrijgen in glanzend zwart, matzwart en wit.
Aan de achterzijde van de Honor 10 vinden we de dubbele camera in een horizontale opstelling, terwijl het Honor-logo zich aan de onderkant van het apparaat bevindt. Het scherm beslaat vrijwel de gehele voorzijde en aan de bovenkant vinden we een kleine inkeping en een vingerafdruksensor aan de onderkant, die onder de glasplaat is geplaatst. De Honor 10 meet 149,6 x 71,2 x 7,7 mm, weegt 153 gram en heeft nog steeds een 3,5mm-koptelefoonaansluiting.
De dubbele camera van de OnePlus 6 is in het midden geplaatst in een verticale opstelling. Onder de de cameramodule vinden we de vingerafdruksensor en de led-flitser. De OnePlus 6 meet 155,7 x 75,4 x 7,75 en weegt 177 gram, waardoor het toestel een fractie groter en zwaarder is dan de Honor 10. Het scherm heeft ook een inkeping en de 3,5mm-koptelefoonaansluiting is opnieuw aanwezig.
Prijzen
De OnePlus 6 is nu te bestellen bij Belsimpel.nl. Het toestel kan zowel los als in combinatie met een abonnement worden aangeschaft. De variant met 64GB opslag/6GB RAM heeft een adviesprijs van 519 euro, terwijl de versie met 128GB opslag/8GB RAM 569 euro kost. De basisversie is alleen te verkrijgen in Mirror Black, terwijl het duurdere model ook wordt aangeboden met een matte achterkant. Het duurste model heeft 8GB RAM en 256GB opslag en is voor 619 euro te koop. Dit zijn de scherpste abonnementen in combinatie met de OnePlus 6.
Ben je van plan om de Honor 10 aan te schaffen, dan kun je terecht bij Bol.com, MediaMarkt en Amazon Duitsland, waar alle varianten voor 399 euro uit voorraad leverbaar zijn. Bij Amazon ontvang je op dit moment ook nog eens een cadeaubon ter waarde van 30 euro bij de aanschaf van het toestel.
Scherm
Het lcd-scherm van de Honor 10 is 5,84-inch groot en heeft een resolutie van 2280 x 1080 pixels met een beeldverhouding van 19:9. De OnePlus 6 heeft een 6,28-inch oled-scherm met dezelfde beeldverhouding en resolutie als de Honor 10. Beide bedrijven hebben gekozen voor een Full HD+ resolutie, terwijl de high-end toestellen van de concurrentie doorgaans zijn voorzien van schermen met een Quad HD+ resolutie. Het scherm van de Honor 10 is met een pixeldichtheid van 432 pixels per inch een stukje scherper dan de OnePlus 6 (401 pixels per inch).
De OnePlus 6 is echter in het voordeel, want het oled-scherm kan individuele pixels uitschakelen. Dat betekent dat het zwart perfect kan weergeven in tegenstelling tot een lcd-scherm, dat gebruik maakt van een backlight om alle pixels op te lichten. Beide toestellen zijn voorzien van een functie om de inkeping te verbergen door de zijkanten op te vullen met zwart. Vanwege de oled-technologie ziet dit er beter uit op de OnePlus 6.
Prestaties
Onder de motorkap van de Honor 10 vinden we de Kirin 970-soc in combinatie met 4GB RAM en 64GB opslag. De OnePlus 6 wordt aangedreven door de Snapdragon 845-soc van Qualcomm en kan worden geconfigureerd met maximaal 8GB RAM en 256GB opslag. Het opslaggeheugen van beide toestellen kan niet worden uitgebreid. Op het gebied van prestaties is de OnePlus 6 duidelijk in het voordeel. We hebben enkele benchmarks voor je op een rij gezet:
AndEBench (hoger is beter)
- OnePlus 6 – 40.958
- Honor 10 – 30.583
PCMark Android (hoger is beter)
- OnePlus 6 – 8.395
- Honor 10 – 7.175
PCMark Storage (hoger is beter)
- OnePlus 6 – 6.385
- Honor 10 – 4.392
GFXBench offscreen (hoger is beter)
- OnePlus 6 – 35 frames per seconde
- Honor 10 – 23 frames per seconde
We willen daarmee niet zeggen dat de Honor 10 niet snel is, maar de verschillen tussen de twee zijn hier duidelijk zichtbaar. De OnePlus 6 beschikt over een snellere cpu en gpu.
De OnePlus 6 heeft een accu met een capaciteit van 3300mAh, terwijl de Honor 10 een 3400mAh-accu heeft. Uit verschillende testen is gebleken dat de accuduur van de Honor 10 een stukje langer is bij normaal gebruik, terwijl beide accu’s ondersteuning bieden voor snelladen. Na een half uur laden zijn beide telefoons al voor meer dan de helft opgeladen.
Camera
Aan de achterzijde van de Honor 10 vinden we het dubbele camerasysteem bestaande uit een 16- en 24-megapixelsensor. De 24-megapixelsensor kan alleen beelden in zwart-wit vastleggen en wordt gebruikt om meer details aan foto’s toe te voegen door het beeld te combineren met de 16-megapixelsensor.
De OnePlus 6 heeft een dubbele camera aan de achterzijde met daaronder een led-flitser en vingerafdrukscanner. Het gaat om een primaire 20-megapixelsensor (Sony IMX519) en een secundaire 16-megapixelsensor (Sony IMX319) met optische beeldstabilisatie, een portretmodus en slow-motion. Selfies kunnen worden geschoten met de 16-megapixelcamera aan de voorzijde.
Honor maakt gebruik van kunstmatige intelligentie op foto’s automatisch te verbeteren. Dat betekent dat de camerasoftware algoritmes inzet om delen van een foto helderder te maken of de focust aanpast om tot een beter resultaat te komen. De telefoon kan 22 verschillende scènes herkennen, waaronder natuur of huisdieren, zodat de telefoon weet wat je wilt vastleggen en je kan helpen om de beeldkwaliteit te verbeteren.
Beide telefoons beschikken over zeer capabele camera’s, hoewel de software van de Honor 10 net een stukje geavanceerder lijkt te zijn. Het tweetal beschikt bovendien over alle functies die je mag verwachten van een hedendaagse smartphone, zoals een portretmodus, video-opnames in 4K en slow motion-video’s.
Software
De Honor 10 draait op Android 8.1 met de EMUI 8.1-interface van moederbedrijf Huawei. Deze interface ziet er grafisch behoorlijk anders uit dan stock Android en is voorzien van verschillende functies zoals Easy Talk, die achtergrondgeluiden in een winderige omgeving vermindert en bijvoorbeeld het volume verhoogt wanneer iemand slecht hoorbaar is.
De OnePlus 6 wordt ook geleverd met Android 8.1 en OxygenOS. De software van OnePlus biedt specifieke functies zoals gestures om snel door de interface te navieren, een speciale Gaming Mode en verschillende aanpassingsopties. OxygenOS is in onze ogen een van de beste Android-ervaringen op de markt. Het bedrijf heeft alle animaties tot een minimum beperkt, waardoor alles razendsnel aanvoelt. Voor de rest is de interface grafisch vrijwel identiek aan stock Android en gebruikers kunnen het nieuwe Android P al uitproberen via een bèta.
OnePlus 6 of Honor 10?
Het is duidelijk dat we met twee uitstekende smartphones hebben te maken die veel bieden voor relatief weinig. De Honor 10 is een stukje kleiner, heeft een langere accuduur en is meer dan 100 euro goedkoper. Kies je voor de OnePlus 6, dan krijg je toegang tot een snellere processor, meer werkgeheugen en meer opslagruimte. Beide apparaten bieden simpelweg hoogwaardige hardware en veel waar je geld.