Na een maandenlange stroom aan geruchten werden afgelopen woensdag de iPhone 6S en iPhone 6S Plus eindelijk officieel aangekondigd tijdens het jaarlijkse persevenement. De iPhone 6S brengt qua ontwerp overigens niks nieuws, maar wat is er dan wel anders in vergelijking met de iPhone 6? Wij zochten het voor je uit.
iPhone 6S vergeleken met iPhone 6
Ontwerp
Het ontwerp van de iPhone 6S is zoals je vermoedelijk al weet hetzelfde gebleven, echter zorgen de nieuwe features voor enkele veranderingen qua gewicht, stevigheid en dikte. De iPhone 6 meet 137,5 x 67 x 6,9mm, terwijl de iPhone 6S 138,8 x 67,1 x 7,1mm, waardoor het toestel een fractie breder, dikker en langer is. De iets dikkere behuizing is vermoedelijk het resultaat van het sterkere aluminium uit de 7000-serie, terwijl de iPhone 6 gebruikmaakte van de 6300-serie. De iPhone 6S buigt dankzij het sterkere materiaal minder snel en Apple lijkt er dan ook alles aan hebben gedaan om het #bendgate schandaal van vorig jaar te voorkomen.
[sc:inpost-tekst ]Display
Het scherm van de iPhone 6S heeft hetzelfde formaat en resolutie als zijn voorganger, de iPhone 6. Het gaat hier om een 4,7-inch met een resolutie van 1334 x 750 pixels, 326 pixels per inch. Maar daar houden de gelijkenissen ook direct op, want het scherm van de iPhone 6S is vernieuwd met de drukgevoelige 3D Touch technologie en het sterkere Ion-X glas, dat ervoor moet zorgen dat het scherm van de iPhone 6S minder snel krast. De implementatie van de 3D Touch technologie stelt gebruiker in staat om bepaalde acties veel sneller uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld ‘hard’ drukt op de camera-app dan kun je direct kiezen om de selfie modus te starten, maar ook werkt de technologie om direct te navigeren naar een locatie in de Kaarten-app en kunnen ontwikkelaars van derde partijen straks ook gebruik maken van de technologie.
Processor, RAM en accu
De iPhone 6S wordt dit jaar aangedreven door de Apple A9-soc, een chip die volgens Apple 70% sneller is dan de Apple A8 van de iPhone 6. De chip wordt geproduceerd door Samsung op een 14nm-procedé en daardoor is de chipset niet alleen sneller, maar ook zuiniger. Helaas was dit ook nodig, want door de 3D Touch technologie is er minder ruimte beschikbaar voor de accu. De iPhone 6S accu is in vergelijking met de iPhone 6 namelijk kleiner geworden; van 2910mAh naar 2750mAh. Volgens de officiële cijfers van Apple is de accuduur identiek gebleven. Een andere belangrijke verandering is de hoeveelheid werkgeheugen. Op de iPhone 6S is namelijk voor het allereerst 2GB aan werkgeheugen beschikbaar, zodat je niet langer te maken krijgt met tabbladen die continu opnieuw moeten geladen of apps die in de achtergrond worden afgesloten. Verder geeft het Apple meer ruimte om in de toekomst meer features toe te voegen aan iOS.
Camera
In 2011 introduceerde Apple voor de iPhone 4S een 8-megapixel iSight camera en tot en met de iPhone 6 heeft het bedrijf vastgehouden aan deze resolutie. De iPhone 6S brengt daar dit jaar verandering in, want de smartphone is uitgerust met een 12-megapixelcamera in combinatie met een nieuwe beeldprocessor. Deze combinatie moet zorgen voor betere prestaties bij weinig licht en de getoonde voorbeelden waren zonder twijfel indrukwekkend te noemen. Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid om 4K video’s op te nemen op 30fps, zodat je video’s er haarscherp uitzien op je 4K-televisie.
Aan de voorzijde is de 1,2-megapixel FaceTime camera van de iPhone 6 vervangen door een 5-megapixel module. In het donker wordt het scherm van de iPhone 6S gebruikt om te dienen als tweetonige flitser. Het scherm bevat een speciale chip om de maximale helderheid van het scherm tijdelijk met 300% te verhogen. De tweede vernieuwing op het vlak van de camera zijn de zogeheten Live Photo’s, wat in feite een foto is in combinatie met een kleine video. Wanneer je 3D Touch technologie op de foto gebruikt zie je een korte video verschijnen, terwijl het natuurlijk ook mogelijk blijft om de foto te bekijken.
Overige
Verder zijn er nog enkele kleine verschillen tussen de iPhone 6 en iPhone 6S. Op de nieuwe modellen van Apple staat Siri namelijk altijd aan, gebruikers kunnen Siri hierdoor op elk moment activeren met het spreekcommando “Hey Siri”, zelfs wanneer de iPhone niet wordt opgeladen. Op de iPhone 6S kunnen slow-motion video’s in 1080p/120fps of 720p/240fps worden opgenomen, is er Bluetooth 4.2 connectiviteit toegevoegd en hebben panorama foto’s een maximale resolutie van 63-megapixels. Het nieuwe toestel kan ook sneller worden ontgrendeld dankzij de tweede generatie TouchID vingerafdukscanner, die twee keer zo snel werkt als de sensor op de iPhone 6.
Prijzen
De iPhone 6S is vanaf vermoedelijk vanaf begin oktober beschikbaar in Nederland voor een prijs van 749 euro en dat is duurder dan de originele prijs van 699 euro voor de iPhone 6. Hetzelfde prijsverschil zien we bij de iPhone 6S Plus en iPhone 6 Plus: €849 versus €799. De iPhone 6S komt in de kleuren grijs, zilver, goud en roségoud.
Hebben we nog wat gemist? Laat het ons weten.
[sc:iphone6s6spluspreorder ] [sc:adsense-tekst ]