De Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL zijn sinds afgelopen week te koop in de Verenigde Staten en sindsdien zijn er al de nodige reviews gepubliceerd over deze nieuwe smartphones. Het is voor ons een mooi moment om alle reviews op een rij te zetten, zodat we je alvast een idee kunnen geven wat we begin december in Nederland mogen verwachten.
Lumia 950 en 950 XL reviews
Mary Jo Foley sprak in haar review (ZDNet) over het ontwerp van de Lumia 950. Volgens Foley zorgt dat de behuizing van polycarbonaat ervoor dat de Lumia 950 licht is en dat het schade beter zal absorberen dan metaal, maar ook doet het plastic afbreuk aan de status van de telefoon. “Het is geen metalen telefoon; het toestel heeft een behuizing van polycarbonaat en dat voelt een beetje plastic aan. Ik ben een Lumia Icon gebruiker die meer dan bereid was om een metalen behuizing in te ruilen voor een lichtere telefoon, het maakt voor mij dan ook niets uit. De Lumia 950 voelt licht aan met 150 gram en ligt goed in de hand. De achterkant (beschikbaar in wit of zwart) kan door de gebruiker worden vervangen door mooiere cases van derde partijen.”
In de review van Ars Technica schrijft Peter Bright dat de Lumia 950 en 950 XL op het gebied van specificaties geen opvallende extra’s bieden ten opzichte van de concurrentie. “Adequaat? De specificaties zijn voor een high-end smartphone zeer degelijk. Qua hardware lijken de Lumia 950 en Lumia 950 XL in veel opzichten op de Nexus 5X en de Nexus 6P. Er is een verschil qua schermgrootte (5,2 en 5,7-inch) en ook gebruiken ze dezelfde processor (Snapdragon 808 en 810). De Nexus 5X beschikt echter over minder werkgeheugen en een scherm met een lagere resolutie (2K vs 1080p). De twee nieuwe smartphones van Microsoft mogen op basis van de hardware zeker worden omschreven als vlaggenschepen. De hardware van de Lumia 950 mag op papier dan identiek zijn aan die van de Nexus 5X, maar de telefoons maken gebruik van verschillende drivers; GFXBench gebruikt Direct3D op de Lumia 950 en OpenGL op de Nexus 5X, maar dat zou niet voor een groot verschil moeten zorgen op het gebied van prestaties. Het is mogelijk dat de fout ligt bij GFXBench, hoewel het aannemelijker is dat de Direct3D drivers simpelweg niet zo goed zijn.” De 3D prestaties komen overigens alleen van pas in games en het feit is dat de populaire games uit de App Store (iOS) en Play Store (Android) nog altijd niet beschikbaar zijn in de Windows Store.
Over het scherm van de Lumia 950 en Lumia 950 XL is Mike Prospero redelijk tevreden, hoewel hij wel van mening is dat de helderheid te laag is voor een high-end smartphone in 2015. “De Lumia 950 beschikt over een 5,2-inch Quad-HD AMOLD-scherm. De resolutie van het scherm is 2560 x 1440 pixels (564 pixels per inch) en dat is identiek aan de Galaxy S6, en scherper dan het 1080p scherm van de Nexus 5X. Het scherm is echter helaas niet erg helder; met 360 nits, blijft het ver uit de buurt van het gemiddelde van 430 nits, de Nexus 5X (454 nits) en de Galaxy S6 (536 nits). Desondanks was het scherm nog steeds goed afleesbaar in direct zonlicht. Daarnaast kan het ook 115% van het sRGB kleurengamma weergeven (alles boven 100% is geweldig), en de kleurnauwkeurigheid is met een Delta-E score van 1.9 goed in orde, hoe lager het nummer hoe beter.”
Een andere goede eigenschap van de Lumia 950 en Lumia 950 XL is de 20 megapixel PureView camera aan de achterzijde van beide modellen. Paul Thurrot schrijft dat de camera vooral in slecht verlichte situaties zijn kracht laat zien: “De camera is uitstekend, vaak gelijkwaardig aan mijn iPhone 6S Plus bij dagelijks gebruik. Maar waar de Lumia 950 echt excelleert is in slecht verlichte situaties, en dat heb ik buiten mogen ervaren en in de slecht verlichte pubs van Manchester. Ik kan dan ook wel zeggen dat Lumia fans erg tevreden zullen zijn met de camera van de Lumia 950, en ook heeft Microsoft gekozen voor een fysieke cameraknop.”
Een van de belangrijkste nieuwe features van Windows 10 en de Lumia 950/950 XL is Continuum. Deze technologie maakt het mogelijk om je smartphone te transformeren tot een volwaardige desktopcomputer met monitor, toetsenbord en muis. In de review van The Verge wordt deze feature uitgebreid besproken: “Wat de Lumia 950 en Lumia 950 XL met Windows 10 echt anders maakt ten opzichte van de Android-telefoons en iPhones van deze wereld is de Continuum feature, wat een poging is om je telefoon in te zetten als volwaardige PC. Om gebruik te maken van Continuum ben je een €99 kostende Display Dock nodig (of Miracast dongle voor draadloos gebruik), een monitor of televisie, en een toetsenbord met muis (Bluetooth/USB). Wanneer de telefoon wordt verbonden met je dock zal alle content van je telefoon zijn te zien op het scherm scherm. Overigens wordt de interface niet opgeblazen: Continuum herkent automatisch het formaat van de monitor/televisie en de resolutie, zodat je een volwaardig interface krijgt te zien met een startmenu een een berichtencentrum. Het ziet er simpelweg net uit als Windows 10 op een pc.”
De achilleshiel van de Lumia 950 en Lumia 950 XL lijkt momenteel ook nog altijd het aanbod van apps te zijn. Veel van de populaire apps zijn nog altijd niet beschikbaar voor Windows 10, zo is Instagram bijvoorbeeld nog altijd in bèta en ontbreken veel populaire games ook nog altijd op het platform. Er zijn wel veel kopieën te vinden van populaire games en apps voor iOS en Android, echter doen deze apps de naam van Windows 10 juist geen goed, omdat ze vaak slecht zijn gemaakt.
Gezien alle reviews lijkt de Lumia 950 en Lumia 950 XL een goede keuze te zijn wanneer je een keer iets anders wil proberen dan iOS of Android. Continuum is zonder twijfel een erg interessante feature en ook zit het met de hardware van beide toestellen wel goed. Wij sluiten dan ook af met de conclusie van Joanna Stern in de Wall Street Journal: “Als telefoons op een dag onze computers gaan vervangen, dan kiezen we de telefoon met de apps en diensten waarvan we houden. Helaas voor Microsoft zijn dat momenteel iPhones en Android-telefoons, die al prima werken met Microsofts eigen diensten en apps. De Lumia 950 voelt aan als een proof of concept dat Microsoft zou kunnen helpen om momentum te krijgen voor de nieuwe strategie. Maar ik kan mensen moeilijk aanraden om een proof of concept te kopen voor bijna 600 euro.”
De Lumia 950 en Lumia 950 XL worden begin december in Nederland verwacht. Bestel je de Lumia 950 XL nu, dan ontvang je nu ook nog eens een Display Dock gratis ter waarde van 99 euro. Dit kleine apparaatje maakt van je smartphone een volwaardig computer. Het enige wat je nog hoeft te doen is een scherm, muis en toetsenbord te verbinden. Het Display Dock werkt overigens ook met de Lumia 950, echter is deze actie alleen geldig voor de Lumia 950 XL
Coolblue pre-order, levering begin december:
[sc:adsense-tekst ]