De Samsung Galaxy S8 en de grotere Galaxy S8 Plus zijn op dit moment de smartphones die op de meeste interesse kunnen rekenen van consumenten en dat terwijl ze pas later deze maand op de markt worden gebracht. De enorme interesse is in onze ogen te danken aan het prachtige ontwerp en de bijbehorende high-end specificaties, maar is het voldoende om de overstap te maken? Lees hier alles over de voor- en nadelen van de Galaxy S8-serie.
Samsung Galaxy S8 en S8+
Grotere schermen, compacte behuizing
Samsung stond jarenlang bekend om zijn ietwat saai uitziende smartphones die ook nog eens van plastic werden gemaakt, maar met de Galaxy S8-serie nemen ze van dat imago definitief afscheid. De Galaxy S8 en S8+ zien er werkelijk prachtig uit; beide telefoons beschikken over een groot oledscherm dat aan beide zijkanten licht gekromd is, terwijl de bezels (randen) aan de boven- en onderkant flink zijn afgeslankt. De fysieke thuisknop is verdwenen en wordt vervangen door een rij virtuele knoppen, terwijl de vingerafdrukscanner is verplaatst naar de achterzijde, net naast de lens van de camera.
Het voordeel van de afgelankte bezels is dat de Galaxy S8 en S8+ kunnen worden voorzien van fors grotere schermen, terwijl de telefoons qua formaat slechts een fractie groter zijn dan hun voorgangers. Samsung heeft de Galaxy S8 uitgerust met een 5,8-inch oledscherm met een resolutie van 2960 x 1440 pixels, terwijl de Galaxy S8+ over een 6,2-inch scherm beschikt met dezelfde resolutie. Het kleinere model is vrijwel net zo groot als de Galaxy S7 (5,2-inch) en de Galaxy S8+ verschilt qua formaat vrijwel niet met de iPhone 7 Plus (5,5-inch).
Een groter scherm is ideaal voor de consumptie van media, echter zorgt de nieuwe beeldverhouding van 18,5:9 ervoor dat het scherm veel langer is. Ondanks de relatief compacte behuizing van de Galaxy S8 en S8+ wordt het daardoor erg lastig om de interface te bedienen met één hand. Het typen van een bericht lukt nog wel, maar het bereiken van de hoeken in de bovenste rand is een heel ander verhaal.
High-end specificaties
De Galaxy S8-serie wordt in Europa aangedreven door de 10nm Exynos 8895-soc van Samsung in combinatie met een Mali G71-gpu van ARM. De ARM Mali G71-gpu is 1,8 keer krachtiger dan de Mali T880 MP12-gpu, die werd gecombineerd met de Exynos 8890-soc van de internationale Galaxy S7, S7 Edge en Note 7. De chipset wordt gekoppeld aan 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslaggeheugen (met ondersteuning voor geheugenkaartjes).
Ondanks de nieuwe chipset moet de Galaxy S8 echter nog steeds zijn meerdere erkennen in de iPhone 7 Plus van Apple.
Aan de achterzijde is er gekozen voor een 12-megapixelcamera die ook is gebruikt voor de Galaxy S7-serie, waardoor er op gebied van fotokwaliteit weinig is gewonnen. Dat is overigens geen groot probleem, want de Galaxy S7 staat nog altijd bekend om zijn uitstekende camera. De camera aan de voorzijde is uitgerust met een 8-megapixelsensor en beschikt voor het eerst over autofocus. Andere functies zijn onder meer draadloos opladen, een water- en stofdichte behuizing (IP68), Android 7.0 Nougat en de 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt eveneens niet.
Dex Station
Het Dex Station is vooralsnog alleen compatibel met de Galaxy S8 en S8+ en biedt een op Android-gebaseerde desktop-ervaring. Gebruikers krijgen daardoor toegang tot alle Android-apps via een aangesloten monitor, zodat je direct kan doorwerken zonder dat je eerst data hoeft over te zetten. De combinatie maakt het mogelijk om documenten te bewerken, video’s te bekijken, het web te bezoeken, op berichten antwoorden en tegelijkertijd wordt de smartphone ook nog opgeladen.
https://www.youtube.com/watch?v=GEPegrUMXaA
Samsung heeft nauw samengewerkt met Microsoft en Adobe om DeX te optimaliseren voor de apps van beide partijen, zoals Office, Acrobat Reader, Lightroom Mobile en meer. Ook kunnen gebruikers op afstand veilig toegang krijgen tot virtuele desktops met behulp van Citrix, VMware en Amazon Web Services.
Om gebruik te maken van de functionaliteit moet de Galaxy S8 worden verbonden met een monitor of televisie met een hdmi-poort. Het DeX Station beschikt over een Ethernet-poort, twee usb 2.0-poorten, een usb c-aansluiting en een ventilator om de Galaxy S8 en S8+ koel te houden. Bovendien biedt DeX ondersteuning voor Adaptive Fast Charging (AFC), waardoor de telefoons worden opgeladen wanneer ze zijn aangesloten.
Het Dex Station voor de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ heeft een adviesprijs gekregen van €149,99 en is inmiddels beschikbaar voor pre-order bij Bol.com en Coolblue. Voor de telefoons kun je terecht bij de onderstaande aanbieders.
Hogere prijzen
Het grootste nadeel van deze verbeteringen is dat nieuwe adviesprijzen zijn opgeschroefd. In Nederland heeft de Galaxy S8 een prijs meegekregen van 799 euro, terwijl de Galaxy S8+ maar liefst 899 euro gaat kosten. Beide telefoons zijn daarmee 100 euro duurder dan hun voorgangers. Ze worden aangeboden in de kleuren zwart, grijs en zilver. Mocht je op het punt staan om je abonnement te verlengen, dan zijn er verschillende interessante aanbiedingen die de toestelprijs wat omlaag kunnen brengen.