Review Umidigi S2 Pro: grote smartphone voor een kleine prijs

Smartphones

Waar je vroeger alleen nog een keuze had tussen een smartphone van Samsung, Apple, LG, HTC, BlackBerry of Sony, daar kun je nu kiezen uit tientallen merken, waarvan het merendeel afkomstig is uit China. Umidigi is een van die bedrijven en op 10 december lanceerde het bedrijf zijn nieuwe vlaggenschip, de Umidigi S2 Pro.

Umidigi S2 Pro

Umidigi volgt met de S2 Pro de trend van andere smartphones, want het lcd-scherm heeft slanke bezels en bedekt vrijwel de gehele voorzijde. De achterkant is gemaakt van aluminium en is licht afgerond, zodat het toestel comfortabel in je hand ligt. Over de bouwkwaliteit hebben we weinig aan te merken, alles voelt solide aan en is netjes afgewerkt. Vanwege het 6-inch scherm met een beeldverhouding van 18:9 is er geen plaats voor een thuisknop aan de voorzijde, waardoor er is gekozen om de vingerafdrukscanner onder de dubbele camera aan de achterzijde te plaatsen.

Aan de onderzijde vinden we een enkele speaker en een usb-c-aansluiting. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas, hoewel er door Umidigi een adapter wordt meegeleverd zodat je je oude koptelefoons kan blijven gebruiken.

Hardware

De Umidigi S2 Pro is voorzien van een 6-inch lcd-scherm met een beeldverhouding van 18:9 en een resolutie van 2160 x 1080 pixels. Alles wordt scherp weergegeven en individuele pixels zijn nagenoeg niet zichtbaar. Over de beeldkwaliteit hebben we eveneens weinig aan te merken, kleuren worden zeer behoorlijk natuurgetrouw weergegeven en de maximale helderheid is ruim voldoende om het scherm bij zonlicht af te lezen.

Onder de motorkap van de Umidigi S2 Pro vinden we de Helio P25 van MediaTek in combinatie met 6GB en 128GB opslag. De Helio P25 heeft twee clusters met in totaal acht Cortex A53-cores. In het ene cluster zijn die op maximaal 2,5GHz geklokt terwijl het andere cluster cores met een snelheid tot 1,6GHz gebruikt. De gpu is een Mali-T880 MP2 op 900MHz.

Het is zeker niet de snelste smartphone die we ooit hebben getest, echter hadden we dat in deze prijsklasse ook niet verwacht. Dagelijkse taken zoals het browsen op het web, Facebook, Twitter en ga zo maar door zijn geen enkel probleem voor de Umidigi S2 Pro. In complexe games heeft de grafische processor van de Helio P25 het een stuk zwaarder en zakt de framerate in sommige gevallen tot een bedenkelijk niveau, terwijl eenvoudige games als Pokémon Go en Candy Crush prima speelbaar zijn.

Verder komt het toestel met de gebruikelijke connectiviteit, hoewel we moeten opmerken dat de MediaTeks-soc niet is uitgerust met de nieuwste technologieën. De Umidigi S2 Pro heeft ondersteuning aan boord voor Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4GHz/5GHz), GPS/GLONASS en Bluetooth 4.0.

Software

De Umidigi S2 Pro richt zich voornamelijk op de Chinese markt en dat zien we terug in de software. Het besturingssysteem van de telefoon is gebaseerd op Android 7.0 Nougat en gevuld met de nodige bloatware. Wij hebben daarom gekozen om een ‘basic’-rom te installeren op de telefoon, waarbij deze overbodige apps niet aanwezig zijn.

Deze firmware geef je eveneens toegang tot de Google Play Store, zodat je zonder problemen je favoriete apps kan draaien. Voor de rest wordt alles in het Nederlands weergegeven en zijn alle functiesd die je kent van Android Nougat beschikbaar. Er is ook een notificatieled aanwezig, die begint op te lichten wanneer je een notificatie ontvangt of op het moment dat de accu bijna leeg is.

Een andere welke functie is ‘Eyebrow mod’, waarmee blauw licht wordt gefilterd. Het blauwe licht van apparaten zoals je smartphone of laptop verstoort namelijk onze natuurlijke slaap. De vingerafdrukscanner aan de achterzijde kan worden gebruikt om de Umidigi S2 Pro te ontgrendelen en werkt behoorlijk snel en betrouwbaar.

De accuduur is uitstekend te noemen en dat is niet geheel verrassend gezien de capaciteit van 5100mAh. Het komt niet vaak voor dat een smartphone met een dergelijke accu wordt uitgerust en je hoeft daarom geen zorgen te maken om de dag door te komen. De Umidigi S2 Pro heeft ondersteuning voor snelladen dankzij de aanwezigheid van de MediaTek PE+2.0-technologie. Je kan de smartphone daardoor in 150 minuten volledig opladen en dat is gezien de capaciteit van de accu een uitstekende prestatie.

Camera

Een andere belangrijke eigenschap van hedendaagse smartphones is natuurlijk de camera. Aan de achterzijde van de Umidigi S2 Pro vinden we een dubbele camera, bestaande uit een 13- en 5-megapixelsensor. Het is hiermee mogelijk om foto’s te maken met een scherpteondiepte, ook wel bekend als ‘bokeh’. Over de kwaliteit zijn we minder te spreken, want de camera lijkt simpelweg een onscherpe cirkel rondom heb object te plaatsen. Dit zien we overigens bij smartphones die worden aangedreven door een chipset van MediaTek. Je hoeft op dit gebied in ieder geval niet te verwachten dat ze kunnen tippen aan de camera’s van de duurdere smartphones van dit moment.

Reguliere foto’s zijn aardig maar niet meer dan dat en in deze prijsklasse zijn er betere alternatieven te vinden. Foto’s vertonen bij weinig licht de nodige ruis omdat de ISO-waarden flink moeten worden opgeschroefd en de kleine diafragmaopening helpt ook niet mee. De video’s zijn van vergelijkbare kwaliteit, hoewel het een leuke toevoeging is dat je ze kan vastleggen in 4K (met een aanzienlijk lagere framerate). Aan de voorzijde vinden we een 16-megapixelcamera en hiermee kun je aardige selfies vastleggen.

Conclusie

De Umidigi S2 Pro is in de basis geen slechte smartphone. Het toestel heeft een modern ontwerp dat goed in elkaar steekt en ook zijn we te spreken over het scherm en de accuduur. Desondanks hebben we het gevoel dat er qua softwareoptimalisaties nog het nodige te winnen valt. De software werkt op bepaalde momenten niet zo soepel als het zou moeten en vaak duurt het even voordat apps worden geopend. Daarnaast vallen de prestaties van de camera bij weinig licht tegen: foto’s zijn af en toe wazig, wit lijkt nogal grijs en ook is er snel ruis zichtbaar.

→ Bij GearBest is de Umidigi S2 Pro te koop voor €248,73.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*