Er ontbreken in vergelijking met de betaalde variant wel een aantal features en ook zijn er de nodige beperkingen. Gebruikers kunnen per uur slechts zes nummer overslaan, een aantal dat inmiddels de standaard is geworden in de muziekindustrie. Je kan nummers pauzeren, maar er is geen mogelijkheid om terug te spoelen en je kan zelfs niet zien wat het volgende nummer in de lijst is. Betalende klanten hebben volledig controle over deze afspeellijst en kunnen ze zelfs opslaan voor offline gebruik. Voor niet-betalende gebruikers werkt de feature dan ook veel meer als een radiostation.
[sc:adsense-tekst ]De dienst kent verder ook weinig gelijkenissen met het Beats 1 radiostation van Apple Music, zo wordt er niet 24/7 live uitgezonden en ook zijn er geen DJ’s die je introduceren aan nieuwe artiesten. Toch zijn er mensen die Songza gebruiken voor een goede reden en dat is de kwaliteit van de afspeellijsten. De Google Play Music-app steekt verder uitstekend in elkaar en is beschikbaar voor iOS en Android. Helaas is het nog niet duidelijk wanneer de feature ook in Nederland te gebruiken is.
Het doel van Google is in ieder geval duidelijk, want de gratis afspeellijsten moeten consumenten overtuigen om een abonnement af te sluiten, zodat ze geen last hebben van advertenties, afspeellijsten offline kunnen opslaan of elk nummer uit de Google Play catalogus (30 miljoen nummers) direct kunnen streamen.
In onze ogen is Google Play Music misschien wel de beste dienst om muziek te streamen, want niet alleen kun je muziek uit de catalogus afspelen, maar staan je favoriete nummers er niet in, dan kun je ze zelf uploaden en afspelen via de cloud. Een feature die niet aanwezig is bij de overige diensten.
[sc:adsense-tekst ]