Zo verwijder je bloatware op je Android smartphone of tablet

Schermafbeelding 2015-01-12 om 21.50.33Het verwijderen van een app die je op je Android smartphone of tablet geïnstalleerd via de Google Play Store is simpel, maar hoe zit het met de overbodige apps die al vooraf zijn geïnstalleerd door de fabrikant of provider. In veel gevallen wordt het dan al een stuk lastiger, echter is het niet onmogelijk.

Voordat je begint met het verwijderen van de apps is het verstandig om te bedenken waarom je de app in kwestie wil verwijderen. Nemen ze bijvoorbeeld teveel ruimte in op het startscherm? Dan kun je ze ook gewoon selecteren en verwijderen van je homescreen zonder dat je de gehele app verwijdert van je apparaat.

Mocht het gaan om echte bloatware die je smartphone of tablet echt belast door veel van je werkgeheugen in te nemen, je internetverbinding continu te belasten of persoonlijke informatie door te spelen aan derde partijen, dan zit er niks anders op dan de app definitief te verwijderen van je Android apparaat.

Hoe makkelijk dit in de praktijk verloopt is in veel gevallen afhankelijk of je smartphone of tablet root-toegang heeft of niet.

Verwijderen van bloatware zonder root

Het verwijderen van bloatware die door de smartphone of tablet wordt gezien als een systeem applicatie is zonder root-toegang vrijwel onmogelijk. De enige oplossing is om deze apps proberen uit te schakelen. Open het instellingen menu -> apparaat -> apps en zoek naar de app die je wilt uitschakelen. Selecteer forceer stoppen en daarna de optie uitschakelen, waarna de app niet langer op je apparaat zal draaien.

Jammer genoeg is het verre van een perfecte oplossing, want bepaalde apps kunnen niet op deze manier worden uitgeschakeld. In alle andere gevallen is het uitschakelen van een app net zo effectief als het verwijderen, alleen blijft de app in dit geval nog op je smartphone of tablet staan, terwijl het bestand anders volledig verdwijnt van je Android apparaat.

Verwijderen van bloatware met root

Ben je in het bezit van een smartphone of tablet met root-toegang, dan zijn de mogelijkheden een stuk groter en effectiever. Op internet zijn een groot aantal handleidingen te vinden hoe je een Android apparaat kan rooten, maar let op, want de methode is voor ieder product anders.

Na het rooten van je Android smartphone of tablet zijn er in de Play Store een aantal goede apps te vinden die je kunnen helpen bij het verwijderen van bloatware.

Titanium Backup
Dit is voor veel mensen de bekendste app om bloat op je Android apparaat te verwijderen. Titanium Backup kan iedere app verwijderen die je niet wilt terugzien, of je het nou gedownload hebt uit de Play Store of dat de app vooraf is geïnstalleerd, alles is mogelijk. Daarnaast kun je ook een gehele backup maken van je systeem.

NoBloat Free
Deze gratis app laat je apps verwijderen die vooraf zijn geïnstalleerd op je smartphone of tablet. Selecteer de bloatware die je wilt verwijderen klik op de ‘delete’. Maak voordat je begint altijd wel een backup, zodat je altijd je systeem weer kan herstellen voor het geval er wat misgaat.

Heb je zelf nog een goede oplossing gevonden? Laat het ons weten via een reactie.

Dit is een speciaal voor mobiel geoptimaliseerde AMP-pagina, op onze volledig website kun je reageren op dit bericht.